Bevaka
Stress

Mostphotos
Det globala entreprenörskapet

Boosta din glädjekänsla – och prestera bättre på jobbet

Entreprenören och Ted talks-föreläsaren David JP Philips ger tips på hur du kan känna dig lycklig samtidigt som du driver ditt företag, skriver Driva Eget.

Efter att själv ha gått igenom en flera år av depression och en känsla av att hela tiden slå sig fram med företaget, kom han för några år sedan fram till en djup insikt.

I grunden handlar det om att gå från ett egocentriskt perspektiv till ett altruistiskt. Att lära sig ställa sig rätt frågor. I stället för att fråga sig "Hur kan jag tjäna mer pengar på det här?" bör du fråga dig "Hur kan jag få dig att växa som mest?".

Det kan låta flummigt för många, så därför försöker Philips förklara det utifrån ett kemiskt och biologiskt perspektiv.

Det vanliga är att man fyller sitt liv med en farlig cocktail av serotonin, endorfin, testosteron och lite kortisol, vilket leder till stress, negativitet och tunnelseende.

Men med olika mentala och fysiska övningar kan du i stället boosta hormoner som hjälper dig att prestera bättre. Oxytocin kan slå ut stresshormonen kortisol, endorfiner ger ett humorisiskt inslag i livet medan testosteron får dig att lyckas bättre i dina prestationer.

Särskilt dopamin är viktigt att i dagens stora utbud av Netflix, mobilspel och likes på Facebook. Detta eftersom de här aktiviteterna överöser oss med snabba kickar vilket i längden sänker vårt humör och hämmar vår motivation.

Rådet är därför att återgå till aktiviteter som gjordes innan allt detta existerade, som träning, läsning eller hobbies och därmed fylla sitt liv med ungefär 80-85 procent långsamt dopamin.

Kontentan är att större självmedvetenhet kan göra underverk för ditt sätt att hantera livets utmaningar, menar Philips.

24 jan
Mostphotos
Den svenska arbetsmiljön

16 tips som gör dig lyckligare på jobbet

Har du svårt att känna dig lycklig på jobbet? Lugn, då är du inte ensam. Bara 13 procent av alla upplever att de är lyckligt engagerade i sitt arbete.

Men det kan finnas en bra anledning att tillhöra den senare gruppen. Till skillnad från deras olyckliga kolleger känner sig dessa 36 procent mer motiverade, sex gånger mer stimulerade och dubbelt så produktiva.

Här ger sajten Entrepreneur 16 tips på hur du kan finna lycka på jobbet:

1. Kom ihåg: Du bestämmer över din egen lycka

I slutändan är det du som avgör om du ska fortsätta med jobbet du vantrivs med eller om det är dags att byta jobb. Det kan låta självklart, men det är värt att påminna sig om detta då och då.

2. Oroa dig inte för saker du inte kan kontrollera

Även om det är bra att känna till utvecklingen i handelskriget mellan USA-Kina eller hur den ryska aggressionen växer mot västvärlden så är det viktigt att skapa en distans till allt detta. En lycklig person låter sig inte tappa fattningen för saker som ligger klart utanför ens arbetsuppgifter.

3. Jämför dig inte med andra

Låt inte din egen känsla av självbefinnande och tillfredsställelse rubbas av andras åsikter eller egna framgångar. Om du verkligen vill vara den som bestämmer över din egen lycka så bör du ta andras åsikter med en nypa salt.

4. Belöna dig själv

När du jobbar hårt, unna dig själv små belöningar. Studier visar att det kan göra dig mer generös, trevlig och lycklig. Dessutom kan det göra dig mer produktiv och detaljinriktad i ditt arbete.

5. Träna under arbetsveckan

Att röra på sig minst 10 minuter om dagen kan vara tillräckligt för att bli bättre på att organisera tiden, humöret och prestationen. Känner du att du inte har tid, kanske det är dags att ändra prioriteringarna. Fördelarna med att röra på sig är alltid fler än nackdelarna.

6. Undvik att döma andra och sprida rykten

Även om du kan känna ett visst rus av att fälla dömande kommentarer om någon annan, så är det bara tillfälligt. I längden skapar det i stället skuldkänslor och illamåendekänslor. Vad skulle du tycka om att någon sa samma saker om dig?

7. Välj dina strider

En emotionellt intelligent person kan noggrant välja ut vilka strider som är värda att ta och vilka som lämnar dig i dåligt skick och gör dig olycklig.

8. Var sann mot dig själv

Håll hårt i ditt morala kompass. Även om det kan verka frestande av tumma på dina egna värderningar ibland, undvik detta. I längden kan det få dig att känna dig ångerfull, otillfredsställd och omotiverad.

9. Rensa skrivbordet

Det kan verka banalt. Men med tanke på de många timmar du spenderar framför skrivbordet så bör du göra det till en lycklig plats. Vare sig det är bilder på din familj, en planta eller en prispokal.

10. Hjälp någon annan

Att vara hjälpsam mot andra är en win-win situation. En studie från Harvard visar att de som hjälper andra är 10 gånger mer benägen att bli mer fokuserad på jobbet och 40 procent med benägen att få en befordran.

11. Hitta ett flyt

Att hitta ett flyt, eller "flow" på engelska, är att hamna i ett tillstånd där du är fullkomligt uppslukad av ett projekt så till den grad att du glömmer bort tiden och andra distraktioner.
Det leder till ökad produktivitet och lycka, men hjälper dig också att skapa ett positivt momentum där du utvecklar nya kunskaper. Försök sätta upp mål och skapa en skräddarsydd formel som gör att du kan uppnå detta tillstånd.

12. Le och skratta mera

Forskning visar att de som drar på mungipan kan bryta en negativ sprial och vända sin dag till det positiva. Det spelar inte ens någon roll om det är ett genuint leende. Det gör dig ändå gladare, visar studier från Mannheim University i Tyskland.

13. Undvik negativa personer

Det är skillnad på att uttrycka sympati för någon som klagar och att falla in i en negativa spiral hos en obotlig pessimist. Se till att dra en tydlig gräns och distansera dig från den sistnämnde.

14. Ta inte dig själv på för stort allvar

Var inte rädd för att visa din sårbarhet. Att våga skratta åt dig själv kan göra dig lycklig och förbättra din prestation. Det handlar om att balansera sitt självförtroende med ett bra sinne för humor och ödmjukhet.

15. Vad tacksam över det du har

I stället för att snöa ner dig i att saker inte har gått som du önskade, ta tid på dig att reflektera över de positivta sakerna i livet. Detta minskar risken för stress. Det kan också boosta ditt humör, din energi och ditt självbefinnande.

16. Ha en positiv syn på framtiden

En optimistisk inställning till framtiden gör dig inte bara lyckligare, det förbättrar också prestationen och tron på din egen förmåga. Medvetandet har en dålig vana att minnas det förflutna som någon bättre än nuet. Låt dig inte luras av detta. Våga tro på att bättre saker väntar runt hörnet.

21 aug 2019