Bevaka
Storytel

TT
Dagens börs

Virusoro gav sämsta dagen på börsen sedan i oktober

Stockholmsbörsen föll tungt på måndagen i linje med övriga Europa och vid stängning stod samtliga aktier i OMXS30 klart på minus och även breda indexet var klart ner:
• OMXSPI: –2,1%
• OMXS30: –2,3%
Årets uppgångar på Stockholmsbörsen är därmed utraderade och inte sedan raset på 2,6 procent den 2 oktober förra året har OMXS30 haft en sämre dag.

De globala börserna fortsatte att tyngas av oro för coronaviruset. Dödssiffran passerade 80 i helgen och totalt beräknas minst 2 700 personer ha smittats. Tokyobörsen backade 2 procent i morse medan övriga Asienbörser var helgstängda. Oron pressade även oljepriserna som föll till de lägsta nivåerna sedan årsskiftet.

På bolagsfronten släppte Astra Zeneca en rad nyheter under morgonen. Läkemedelsjätten säljer de globala rättigheterna för ett antal preparat för sammanlagt 3,4 miljarder kronor. Astra Zeneca ska samtidigt köpa rättigheterna för brazikumab från Allergan. Aktien backade 1,8 procent.

I motsatt ände av indexet syntes konjunkturkänsliga bolag med stor Kinaexponering. Volvo rasade 4,3 procent, Boliden föll 4,1 procent och Sandvik tappade 3,1 procent.

Ljudboksbolaget Storytel fick en säljrekommendation i helgens DI och föll 4 procent i måndagshandeln. Börsveckan satte i sin tur köpstämpel på Dignitana, Novotek och Amhult 2. Dignitana lyfte 7,9 procent medan Novotek steg 1,9 procent och Amhult ökade kring 1,5 procent.

Carnegie och Kepler Cheuvreux höjde under dagen Ericsson till köp efter fredagens rapportras. Aktien tappade dock 0,8 procent på en illröd börs.

Börsen fortsatte också att straffa nischbanken Collector efter förra veckans vinstvarning. Aktien tappade 6,7 procent och har därmed förlorat en tredjedel av börsvärdet på mindre än en vecka.

27 jan
Arkivbild.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Swedish Match en av vinnarna på grön börs

Stockholmsbörsens index tillbringade onsdagsförmiddagen på grönt territorium. Stängningen visade på stabila uppgångar.
• OMXS30: +0,6 %
• OMXSPI: +0,7 %
Ett av dagens stora nummer var Handelsbankens konjunkturrapport, där banken ser en avmattning i konjunkturen som till stor del beror på global oro för bland annat brexit och handelskrigets utveckling. Riksbanken spås behålla minusräntan oförändrad i flera år framöver för att motverka en alltför kraftig inbromsning.

Tobaksjätten Swedish Match kan komma att sälja 120 miljoner dosor av sitt tobaksfria nikotinsnus Zyn i USA. Det skulle i så fall innebära intäkter på 350 miljoner dollar. Det menar Bank of America Merrill Lynch i en analys av bolaget. Banken återupptar bevakningen av Swedish Matchs aktie med riktkursen 460 kronor och ett köpråd. Aktien såg länge ut att bli vinnaren av storbolagen men fick till slut en mer dämpad uppgång på 1,6 procent.

Under morgonen meddelades också att Astra Zenecas läkemedel Imfinzi för behandling av lungcancer missade målet i en ny studie. Aktien backade men stängde på plus, upp 1,2 procent.

Ljud- och e-boksappen Storytel meddelade under morgonen att man landat ett nytt avtal med Bonnierförlagen. First North-listade Storytel steg omkring 2,8 procent.

I morgonens nyhetsflöde fanns ett antal rapporter. Bland annat visar kycklingbolaget Scandi Standard ett nettoresultat som understeg analytikernas förväntningar för andra kvartalet, medan sämre brittiskt väder sänkte bryggeriet Kopparbergs intäkter för samma period. Hissbolaget Alimak redovisar en lägre omsättning i kombination med högre intäkter för kvartalet.

Scandi Standard steg 7,6 procent, medan Alimak sjönk runt 3,6 procent.

21 aug 2019
TT
Dagens börs

Stockholmsbörsen vände upp efter USA:s tullbesked

Stockholmsbörsen backade rejält under stora delar av dagen efter gårdagens tapp på Wall Street – som mest var OMXS30 ner 1,5 procent. Men efter nya besked i tullkriget vände Wall Street upp kraftigt – och drog med sig de ledande indexen i Stockholm, som stängde klart på plus:
• OMXSPI: +0,3 procent
• OMXS30: +0,4 procent
Vita husets handelsrepresentant meddelade vid 15.30-tiden att flera varor undantas från de nya Kinatullarna och att andra skjuts upp till i december. Från att hela storbolagslistan OMXS30 hade visat röda siffror enstund tidigare var det i stället bara en handfull bolag som stängde klart lägre. Bland dem Swedish Match, Securitas och Handelsbanken som alla minskade minst 1 procent.

Bäst av storbolagen gick SSAB, som steg 2,6 procent. Autoliv, Atlas Copco, Boliden och H&M steg alla mellan 1,3 till 2 procent. Även gårdagens vinnare ABB och Alfa Laval hakade på industrisektorns uppgång och ökade 1,4 respektive 0,7procent.

Paradox Interactive och Storytel rapporterade under dagen. Intäkterna ökade ordentligt för båda bolagen men resultaten gick åt motsatta håll. Paradox lyfte vinsten kraftigt samtidigt som Storytel rapporterade växande förluster. Trots resultatet backade Paradox 2,8 procent och Storytel 1,6 procent.

Börsens mest omsatta aktie var Fingerprint Cards som har skickat ut ett pressmeddelande där det står att bolagets teknik sannolikt kommer att användas i en ny Samsung-telefon. Aktien steg 4,8 procent.

13 aug 2019
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Momsen på nättidningar

Oklar effekt av sänkt moms på digitalböcker

Om drygt två månader sänks momsen på digitala böcker. Effekten blir skärpt konkurrens för den traditionella bokhandeln, säger en forskare till TT. Inte alls hävdar branschen som tror på oförändrade priser.

I många år har momsen på digitala tidningar och böcker varit 25 procent, samtidigt som tryckta böcker och tidningar bara har haft 6 procents moms. Både tidningsbranschen och bokbranschen har kämpat för sänkt moms på digitala publikationer.

Ett hinder har varit att EU har motsatt sig sänkt digitalmoms men i höstas gav EU med sig efter krav från den svenska regeringen. I mars blev det klart att momsen sänks vid halvårsskiftet från 25 till 6 procent.

Det råder dock delade meningar om vad som sker när det blir samma låga momssats för alla publikationer, tryckta och digitala.

– Den sänkta momsen på digitala böcker innebär skärpt konkurrens för bokhandeln och för tryckta böcker. Många oroar sig för att den sänkta momsen på digitala böcker kan få negativ inverkan på de tryckta böckerna, säger Erik Wikberg, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm.

Det är de digitala böckerna som står för all tillväxt inom bokbranschen och numera är fyra av tio sålda böcker digitala.

– Det gör momsfrågan ännu mer viktig än tidigare, säger Wikberg.

Men alla håller inte med honom om att tryckta böcker och traditionell bokhandel möter en tuffare verklighet när digitalmomsen sänks.

– Det blir ingen skillnad. Det som är stort i dag är de digitala prenumerationstjänsterna. Jag tror inte att de kommer att sänka sina priser när momsen sänks och därmed påverkas inte den traditionella bokhandeln, säger Mats Ahlström, ordförande i branschorganisationen Svenska bokhandlareföreningen.

Inte heller Kristina Ahlinder, vd för Svenska förläggareföreningen, tror att den sänkta digitalmomsen skapar en tuffare marknad för tryckta böcker eller traditionell bokhandel.

– Priset på digitala böcker är redan lågt, förtjänsten på varje såld digital bok är betydligt lägre än för tryckta böcker. Det är inte säkert att priset på digitala böcker kommer att sjunka särskilt mycket när momsen sänks. Sänkt digitalmoms missgynnar inte tryckta böcker, säger Kristina Ahlinder.

23 apr 2019