Bevaka
Stordalens imperium

Ruud, Vidar / TT NYHETSBYRÅN
Stordalens imperium

Petter Stordalen: Greta ger mig gåshud

Den norska hotellmagnaten Petter Stordalen vill se en ny kapitalism, hyllar Greta Thunberg och anser att det svenska skattetrycket är rimligt. Det säger han i en intervju med Arbetsmarknadsnytt.

57-åringen är den nordiska modellens främste fanbärare och betonar att vi nordbor lever i den främsta civilisationen som någonsin funnits.
– Tilliten är nordbornas guld för vi litar på att politikerna förvaltar vår skatt på ett bra sätt. När jag var liten tittade alla på USA, men nej, nej, titta på Norden. Jag tror på det här systemet. Skatt är civilisationens kostnad och vi befinner oss i den yttersta civilisationen. Sverige är till 98 procent jävligt bra, säger han.

Vill du verkligen ha höga skatter på företagande?

– Om någon i Sverige tycker att den har för hög skatt idag så är det bara bullshit. Skattenivån är förnuftig för den ska finansiera välfärdsstaten och allt det som gör detta till världens bästa samhälle. Utan detta systemet, vem skulle bygga vägarna till mina hotell? Fixa sjukvården? Vi tar våra samhällen för givna, vi ser inte hur fantastiskt det är.

Utöver företagsledare och investerare brukar ett annat ord fogas till Stordalens eget CV: miljöaktivist. Men i tider av växande klimatdemonstrationer riktar många aktivister udden mot kapitalister. Att det skulle finnas en motsättning mellan att vara miljöaktivist och företagare är fundamentalt fel, enligt Stordalen.

Men Greta Thunberg talar om att bromsa eller till och med stoppa tillväxten?

– Först och främst måste jag säga att Greta är helt fantastisk. Hon får en hel generation att resa sig och säga att ”det är vår framtid vi pratar om”. En svensk tjej som adresserar världen i FN ger mig gåshud. Jag tror att vi behöver göra många saker samtidigt och näringslivet måste bli mer miljövänligt. Det handlar om göra förändring kring maten vi producerar och konsumerar, som är en stor miljöbov, till att knuffa processer så att vi tar steg åt rätt håll.

15 okt 2019