Bevaka
Stockholms Handelskammare

Den svenska våldsvågen

Svenskarnas dom: Januaripartierna klarar inte kriminaliteten

Allmänhetens förtroende för januaripartiernas förmåga att hantera trygghets- och säkerhetsfrågor är lågt, visar en ny undersökning från Stockholms Handelskammare.

– De senaste årens grova publika brott i form av skjutningar, sprängdåd och personrån påverkar Sveriges attraktionskraft negativt. Därför är det av största vikt att prioritera trygghetsfrågorna, för det går att vända skutan, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare, till fPlus.

2 030 personer har svarat på Novusundersökningen beställd av Stockholms Handelskammare. 83 procent uppger att det är viktigt eller mycket viktigt att prioritera lag och ordning.

De fyra januaripartiernas hantering av sakfrågan får ett svagt betyg. Snittbetyget stannar på 2,21 av 5, vilket inte når upp till godkänt, och 57 procent anger att de har ett lågt eller mycket lågt förtroende.

Även när det kommer till att identifiera och straffa brottslingar blir betyget lågt. Här blir det 2,07 i medelbetyg. 60 procent svarar att de har ett lågt eller mycket lågt förtroende för regeringens och samarbetspartiernas förmåga.

– Politiskt finns en stor enighet om att det behövs fler poliser och det har tillkommit många utbildningsplatser. Dessvärre fylls inte platserna. Planerna på att göra utbildningen för ordningsvakter radikalt mycket dyrare utgör ett problem eftersom det är dåligt tajmat, säger Andreas Hatzigeorgiou till fPlus.

4 feb