Bevaka
Stockholms Handelskammare

Framtidens arbetsmarknad

Allt fler nobbar anställning – gigjobben tar över

Arbetsmarknaden är i förändring – allt fler väljer att starta eget och frilansa istället för att söka anställning. Detta för att allt fler arbetstagare söker frihet och flexibilitet istället för trygghet, vilket i sin tur ställer nya krav på arbetsgivare och beslutsfattare, rapporterar Arbetsmarknadsnytt.

Företaget Tingent har en enkel affärsmodell – att matcha egenanställda konsulter med uppdragsgivare inom telebranschen. Sedan förra året har de haft en kraftig ökning av ansökningar från utvecklare som söker uppdragsgivare – på hela 110 procent.

Enligt forskaren Anders Parment, vid Stockholms universitet, är gigjobben här för att stanna. Dagens arbetssökande är fortfarande ute efter trygghet, men man är också redo att prioritera annat så som arbetsmiljö, sociala nätverk och arbetsplatsens lokalisering. Något som gigjobben kan erbjuda.

Men den ökande efterfrågan på flexibilitet och frihet innebär också nya krav på företag. Arbetsgivare måste ändra sin syn på gigjobbare och gigekonomin, bland annat för att kunna stävja rekryteringssvårigheterna, skriver Dagens Industri.

– Att företag inte riktigt lyckats ställa om gör att vi har en onödigt stor arbetskraftsbrist. Företagen måste bli bättre på att utvärdera sitt behov och se möjligheterna istället för svårigheterna med att ta in tillfällig arbetskraft, säger Stefan Westerberg, seniorekonom vid Stockholms Handelskammare, till Dagens industri.

23 jul
Amorteringskravet

Analytiker: Därför hotas bostadskarriärerna

Prisraset på bostäder är INTE över. Tvärtom, räkna med prisfall på ytterligare 10 procent. Och nu hotas många människors bostadskarriärer när amorteringskraven lamslår marknaden. ”Var ska köparna komma från?” frågar bostadsanalytikern Lars Strömqvist i en artikel i DI.

Hans analys bygger på att en bostadskarriär växer i takt med att en bostads säljs med överskott och investeras i nästa boende. Men när priserna jämnar ut eller rent av faller bryts kedjan och köpkraften, bland annat till de nya prestigeprojekten i storstäderna bromsar in.

– Bostadskarriärerna går åt skogen. Det går inte att göra dem på de här premisserna. Men jag tror att vi kommer att få se hyresrätter eller olika hybridformer komma in i karriärkedjan på något sätt. Folk kommer fortfarande att behöva byta bostad i takt med livscykeln.”

Han får stöd av Lars E.O Svensson, professor i nationalekonomi och tidigare vice riksbankschef, som utrett hur amorteringskraven påverkat bostadsmarknaden. I rapporten visas svart på vitt att amorteringskravet dels stänger ute unga människor från att kunna köpa en bostad, dels blir en bromskloss för Stockholms möjligheter att locka till sig nya människor.

Därför är vår slutsats att det skärpta amorteringskravet borde plockas bort så att fler får en chans att komma in på bostadsmarknaden, säger Daniella Waldfogel på Stockholms Handelskammare som beställt undersökningen.

27 maj