Bevaka
Statsbudgeten

Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledarsvepet: ”När börjar politiker tala om prioriteringar på allvar?”

På onsdagen presenterade regeringen sin budgetproposition för år 2020. Budgetsatsningarna är stora, men i själva verket är det marginella skillnader för svenska folket som presenteras, skriver flera ledarsidor som ifrågasätter regeringens prioriteringar.

Borås Tidnings ledarsida menar att budgeten inte tar tag i de verkliga samhällsproblemen. De skriver att reformutrymmet från Januariavtalet präglas av en plottrighet, där alla partier tycks ha svårt att stå bakom förslagen, samtidigt som ingen nödvändig skattereform presenteras. ”Är det inte i budgettider som dessa som det finns all anledning att gå från ord till handling om hur en skattereform ska genomföras?”

Även Max Sjöberg på Hallandspostens ledarsida efterfrågar tydligare prioriteringar i budgeten, inte minst i tider där rättsväsendet, landets kommuner och skolan står inför stora utmaningar. ”I stället för att vifta med skattehöjningar som naturlig lösning borde fokus riktas mot besparingar som kan göras i dag” skriver han och pekar på Sveriges höga barn- och studiebidrag och generösa föräldraförsäkring.

Samtidigt presenteras tveksamma och dyra förslag som elcykel-premie, utvecklingsår och en ”familjevecka”. ”Det går naturligtvis att argumentera för var och en av dessa utgifter, men det är ärligt talat tveksamt om staten spenderar de medel den får in optimalt” skriver Max Sjöberg.

Reidar Carlsson skriver på Norrtelje Tidnings ledarsida att Socialdemokraterna tycks ha bortprioriterat sin egen politik. Han menar att partiet borde vara mer delaktiga i områden som försvar och rättsväsende. ”Men den interna kritiken mot att en S-styrd regering genomför så lite socialdemokratisk politik lär bli större och större ju längre mandatperioden går. Dessutom lär Socialdemokraterna få svårt att locka nya väljare” skriver Reidar Carlsson.

21 sep 2019