Bevaka
Sparande

Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtidens pensioner

Lågkonjunktur hårt slag mot pensionärer – så skyddar du dig

En svajande börs pekar på att en lågkonjunktur kan vänta runt hörnet. Det skriver Aftonbladet och menar att det riskerar bli ett hårt slag mot landets pensionärer. Därför är det hög tid att se över sitt sparande, tipsar flera ekonomer.

Att pensionärerna riskerar att drabbas hårt av en lågkonjunktur beror på att en stor del av kapitalet vi själva kan spara till pensionen är placerat på börserna i form av aktiefonder.

– Det stora problemet i dag är att vi har en situation där centralbanker håller räntorna väldigt, väldigt låga i syfte att få upp inflationen och tillväxten i ekonomin. Det gör det svårt att hitta ett lockande alternativ till aktiemarknaden, säger Arturo Arques, privat­ekonom på Swedbank, till Aftonbladet.

Arturo Arques lyfter samtidigt att Pensionsmyndigheten har varit framgångsrika med att förhandla fram låga fondavgifter. Han rekommenderar därför att ha koll på sitt pensionssparande och att placera en hög andel i billiga aktiefonder och premiepension.

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, säger till Expressen att ju närmare pensionen man kommer desto viktigare är det att hålla koll på pensionspengarna och hur de är fördelade mellan risk och trygghet.

– Om man är ung kan man tänka att det inte gör något att börserna går ner, jag får mer för mina fonddelar, det tjänar jag på när börserna går upp igen. När man är äldre, 50-55 år, titta på om man har möjlighet att löneväxla via sin arbetsgivare och spara till sin pension på det viset, säger hon till tidningen.

15 aug
Den turbulenta bomarknaden

Pressade banker – dags att omförhandla bolån

Den hårdnande konkurrensen om bolånen pressar storbankerna som under rapportsläppen vittnat om krympande marginaler och fallande vinster.

Vinnare är bankkunderna – som nu uppmanas att utnyttja en allt bättre förhandlingsposition.

Storbankerna står förvisso fortfarande för den största delen av bolånekakan. Men utlåningstillväxten avtar och andra aktörer tar ett allt större grepp om marknaden samtidigt som nya sajter gjort det enklare att jämföra räntorna.

Att den hårdnande konkurrensen börjar kännas av blev tydligt under veckans - för bankerna - dystra rapportsläpp. Ett positivt tecken, tycker finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP).

– Det är bra för alla konsumenter som har lån att vi har en bra konkurrens, det gör ju också att priserna pressas. Sverige har ju haft ganska höga bolånemarginaler där bankerna tagit ut ganska stora andelar, säger han.

Ökad rörlighet

Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer, märker tydligt av den ökade rörligheten bland kunderna. Framför allt är det de etablerade småbankerna som utgör storbankernas största hot. Vid årsskiftet stod de för nästan 20 procent av den totala bolånestocken, enligt Finansinspektionens Bankbarometer.

Men uppstickarna gör också gör sin del, säger Söderberg.

– Länsförsäkringar och SBAB har tagit väldigt mycket kunder med sina låga räntor. Men det är nog de här små nya aktörerna med specialerbjudanden som gör att vi som kunder börjar ifrågasätta våra banker mer och förhandlar i större utsträckning, säger hon.

– Bara att de finns gör att storbankerna måste skärpa till sig och inte kan fortsätta med de här enorma marginalerna på bolån.

Hungriga aktörer

Sparekonomer som TT pratat med är ense om att nu är dags att ta tillfället i akt och utnyttja situationen. Råden är att vända sig till fler aktörer, kolla på snitträntorna och kontakta de som ligger bäst till.

– Det finns många hungriga aktörer som vill locka kunder samtidigt som storbankerna inte har råd att förlora allt för mycket heller, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt som tycker att det kan vara värt att ha i åtanke vid förhandlingsbordet.

Hon höjer dock ett varningens finger för vissa erbjudanden om helhetslösningar, till exempel de om att i samma veva också föra över allt pensionssparande till samma bank.

– Det behöver inte vara dåligt, men då gäller det verkligen att se till att inte villkoren blir sämre för pensionen bara för att man ska få några punkter lägre ränta.

Hon får medhåll från Claudia Wörmann, sparekonom på SBAB, som tycker att man som kund inte ska behöva känna att man måste vara så lojal banken.

Men medan Bratt tycker att binda räntan är ett uselt alternativ i dagens läge, menar Wörmann att det ändå fortfarande kan ha sina fördelar.

– Om man tänker sig att man ska bo kvar och vill veta vad man ska betala så kan det vara ett alternativ. För stiger räntorna är det där det kommer kännas först.

19 jul