Bevaka
Sparande

Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtidens pensioner

Sex av tio behöver högre pension

Sex av tio över 56 år kommer inte att klara sig på sin pension utifrån vad de behöver få in varje månad för att få ekonomin att gå ihop. Det visar en undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av Swedbank.

Knappt sex av tio över 56 år uppger att de för att klara sig ekonomiskt behöver en pension på minst 23000 kronor före skatt, vilket är betydligt mer än den genomsnittliga pensionen som är 18000 kronor per månad före skatt.

Att jobba längre är en lösning, men det är samtidigt bara en av tre i åldern 56–65 som kan tänka sig att göra det för att höja pensionen med 1000 kronor per månad.

- Kan och orkar du arbeta något eller några år längre så spelar det stor roll för pensionen. För vanligt förekommande yrken ökar pensionen med över 1 000 kronor per månad om du jobbar ett år extra efter att du fyllt 65 år, säger Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och sparbankerna, i ett pressmeddelande.

Tips för en pension att klara sig på:

– Livsinkomsten bestämmer pensionen. Försök arbeta hos en arbetsgivare som betalar tjänstepension, och försök att arbeta heltid.

– Det gör stor skillnad för din pension om du kan arbeta ett eller två år efter du har fyllt 65 år.

– Spara privat till din pension. Ju tidigare du börjar spara desto mindre belopp behöver du sätta undan.

– Ställ om din ekonomi i god tid före pension. Finns det utgifter som du kan dra ner på, till exempel amortera extra på lån, så gör det.

Källa: Swedbank och sparbankerna

8 feb
Hasse Holmberg
Privatekonomi

Ekonomiskt fri på tio år – så gör du

Sugen på att sluta jobba som 45–50-åring i stället för att vänta till 65-årsdagen? Det går! Det hävdar i alla fall den växande skaran som använder metoden Fire, financial independence retire early, för att nå ekonomisk frihet och kunna dra sig tillbaka tidigare från arbetslivet.

Metoden, som kommer från USA, går ut på att snabbt spara mycket pengar på ett sätt som gör att de växer fort, enligt Expressens TV:s magasin Dina Pengar.

Enligt Fire kan du bli ekonomiskt fri inom 21 år om du sparar 30 procent av din inkomst. Sparar du halva inkomsten tar det 15 år, sparar du 70 procent tar det åtta år.

En av de som har anslutit sig till rörelsen är 33-åriga Sandra Bourbon, som har sparat på allvar i tre-fyra år. ”Jag vill äga min egen tid”, säger hon till Dina Pengar.

– Mitt mål är att vara fri när jag är 40. Det är det jag jobbar efter just nu, säger hon.

Ett vanligt tillvägagångssätt är att utgå från att kunna plocka ut fyra procent i aktieavkastning per år.

– Räkna ut hur mycket du behöver varje månad för att gå runt. Till exempel 16 000 kronor.

– Multiplicera med tolv för att få ihop hur mycket du behöver på ett år. Det ger 192 000 kronor.

– Dividera med 0,04 för att räkna ut hur stor aktieportfölj du behöver för att kunna plocka ut 192 000 kronor om året. Det blir 4,8 miljoner kronor.

För att klara av att investera pengarna så snabbt och nå sitt mål är det viktigt att också dra ner på utgifterna, enligt Sandra Bourbon. Samtidigt betonar hon att det inte bara handlar om att sluta jobba.

– Jag vill kunna vara med och påverka, göra världen till en bättre plats, och ta mina uppdrag efter påverkan i stället för pengar och kanske inte jobba heltid.

7 feb