Bevaka
Sparande

Privatekonomi

Tips: Höststäda ekonomin – tjäna tusenlappar

Med höstens intåg är det också dags att städa upp privatekonomin. fPlus har sammanställt de bästa tipsen från en rad olika experter.

Den ekonomiska personliga tränaren Mia Ingelström ger på sajten Börshajen råd som hon menar gör att du tjänar tusenlappar. Hon tipsar om att det första steget är att rensa i de fasta utgifterna.

”Ett hushåll kan ha allt ifrån några fasta avtal upp till 20–30 avtal. Det som har adderats de senaste åren är alla avtal vi signar upp oss på via nätet”, skriver Mia Ingelström.

Hennes råd är att ta kontroll över avtalen genom att först ta reda på vilka avtal du faktiskt har och säga upp de avtal du inte behöver. Sedan kan du ringa och förhandla med leverantörer och spela ut dem mot varann för att få ner priserna.

”Det är så kul när man ser vilket resultat det faktiskt ger. Flera tusenlappar i sparade utgifter per år är inte en ovanlig utgång”, skriver Mia Ingelström på Börshajen.

Avanza har sammanställt fyra råd där det första är att fylla på den ekonomiska bufferten. Den ska parkeras tryggt på ett sparkonto med insättningsgaranti.

Dagens Industri tipsar om att se över risknivån i sparandet, att städa upp bland vardagsutgifterna och att granska barnens försäkringsskydd för att få ner utgifterna.

Anders Rönnkvist, före detta bankchef och chef för skattemyndigheten, säger till NSD att en god privatekonomi innebär att du har koll på kassaflödet – vilka pengar som åker in och vilka som åker ut.

– Det är bra att spara till en penningbuffert med minst två till tre månadslöner till oförutsedda utgifter som oftast dyker upp, det ger kontroll över din ekonomi samtidigt som det skapar trygghet, säger han.

1 okt
FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Elpriserna

Tusentals kronor att spara på nytt elavtal

Det är stora skillnader mellan rörliga elavtal, skriver Privata affärer som hänvisar till Compricers statistik.

För en konsument som har en stor elförbrukning i elområde SE3 så är den beräknade årskostnaden för det billigaste rörliga avtalet 9 576 kronor mot 14 748 kronor för det dyraste.

– Även om man har ett rörligt avtal så är det bra att då och då se över priserna på sitt avtal och jämföra dem med andra bolag. Inte sällan har bolagen dessutom kampanjer med riktigt bra erbjudanden som man kan spara många kronor på att hoppa på, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer, till Privata Affärer.

Enligt företaget Kundkraft är det vanligast att kunderna byter avtal på sommaren. Men det kan leda till att man fastnar i för höga priser.

”Var du en av dem som tecknade om ditt elavtal förra sommaren? Då har du betalat mycket för din el det senaste året. Dyra fastprisavtal och rekordhöga spotpriser för rörligt elpris har lett till många dyra elräkningar under året som gått”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Under det senaste året har elpriserna varit en berg-och dalbana. Inte förrän i juni 2019 började priserna stabiliseras till normalt för perioden.

Kundkraft räknar med att att elpriset kommer att variera stort framöver. Men under den senaste tiden har priserna trots allt varit relativt stabila trots större variationer på spotpriset under sommaren.

Kundkraft menar precis som Compricers sparekonom att för en villaägare med normal förbrukning kan rörligt pris fortfarande vara det mest lönsamma, men man bör vara beredd på mer upp-och nedgångar i prisutvecklingen. Hon utesluter dock inte fast pris.

– Det är alltid svårt att förutse utvecklingen på marknaden och är man osäker tycker jag att man kan kontrollera sin förbrukning från förra året. På så vis får man större koll på vad utgifterna förväntas ligga på och kan lättare göra ett val”, säger Kajsa Sundqvist som är rådgivare på Kundkraft i ett pressmeddelande.

26 sep