Bevaka
Solveig Zander

 JONAS EKSTRÖMER / TT
Samhällsekonomi

M: Regeringen riskerar tappa kontrollen över sjukskrivningarna

De olika partiernas syn på hur socialförsäkringssystemen fungerar och hur de behöver förändras skiljer sig åt.

Det skriver Svenskt Näringslivs redaktion.

Johan Forssell (m), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet, menar att regeringen håller på att öppna upp för farligt många sjukskrivningar.

”Det som skulle kunna vara ett hot är om man tappar kontrollen över de långa sjukskrivningarna och börjar förtidspensionera människor som en lösning. Då riskerar vi snabbt vara tillbaka i början av 2000-talet med helt ohållbara sjuktal och kostnader i systemet”.

Centerpartiets Solveig Zander vill att den omdebatterade bortre gränsen för sjukförsäkringen ska återinföras.

”Det ska inte vara möjligt att vara sjukskriven hur länge som helst. Individen måste få rätt till insatser och hjälp tidigt”

Hon anser också att företagare måste få ett försäkringsskydd värt namnet.

”Det tar för lång tid för regeringen att presentera förslag för att stärka företagarnas skydd”, säger hon.

Miljöpartiet lanserar ett förslag som de kallar arbetslivstrygghet som syftar till gemensamma regler för en rad socialförsäkringar.

”Systemen är svåra att förstå och människor faller mellan stolarna” menar Rickard Persson (MP), ledamot i socialförsäkringsutskottet.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll framhåller att ingen ska bli sjuk av att arbeta och att den bästa försäkringen för ett fungerande system är att fler arbetar.

4 sep 2018
Solveig Zander (C).  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtidens föräldraförsäkring

Oppositionen säger nej till fler pappamånader

Förslaget om att fem månader i föräldraförsäkringen reserveras för vardera förälder har inte stöd i riksdagen, skriver TT. Samtliga borgerliga partier och Sverigedemokraterna säger nej.

– Vi är positiva till vissa delar i förslagen, att man vill öka flexibiliteten i försäkringen, det har vi förordat. Men vi är kritiska till att öka från tre till fem månader. Det kommer vi inte att stödja, säger Moderaternas talesperson Johan Forssell.

Centerpartiets talesperson Solveig Zander kallar förslaget ”förskräckligt”.

– Det ökar ju inte jämställdheten, tvärtom. Det kommer bara leda till att fler dagar inte tas ut, säger Zander, som inte tror att det finns någon majoritet för förslaget i riksdagen.

Kristdemokraterna är också kritiska till utredningens förslag.

– Vi vill öka flexibiliteten i föräldraförsäkringen, som faktiskt gör det möjligt för föräldrar att få livet att gå ihop, säger partiets talesperson Emma Henriksson till TT.

Liberalerna, som drev på för införandet av de så kallade pappamånaderna, vill inte heller utöka dem till fem månader.

– Vi har varit pådrivande för en jämställd föräldraförsäkring och införande av de tre månaderna, men vi konstaterade på vårt senaste landsmöte att det går för långsamt. Vi föreslår därför en helt ny modell, där man får 100 procent i ersättning under ett år och då ska det vara uttaget innan barnet fyller två år, säger partisekreteraren Maria Arnholm (L) till TT.

18 dec 2017