Bevaka
Sollefteå

Lars-Ove Jonsson
Företagsklimatet i Sverige

Kommunerna som går mot strömmen – inför förmildrande tobaksregler

Den nya tobakslagen, som innebär att staten ger kommunerna stor frihet att höja taxan för tillstånd och tillsyn av tobaksförsäljning, har blivit kraftigt kritiserat av handlare runtom i landet.

fPlus har tidigare rapporterat att vissa kommuner kräver handlare på uppemot 18 000 kronor i administrationsavgifter det första året.

Men det finns också kommuner som väljer att ta andra vägar, skriver Svenskt Näringsliv på sin hemsida.

I Krokoms kommun har det klubbats att ansökningsavgiften ska kosta 1 000 kronor för befintliga försäljningsställen medan nya får betala 3 000 kronor. Och tillsynsavgifter landa på 800 kronor per år.

Här resonerar Björn Hammarberg, kommunstyrelsens vice ordförande i Krokoms kommun, att det är bättre med låga avgifter då en höjning riskerar att bidrar till olaglig försäljning.

I liknande anda har Sollefteå kommun har valt att behålla samma taxa som förut, 840 kronor per timme för tillståndshandläggning och 1 200 kronor per år för tillsynsavgift. Dessutom kommer de inte begära skriftliga ansökningar av de etablerade handlarna som haft sin verksamhet i över tre år.

– Vi kan inte administrera ihjäl våra företagare och man kan inte heller utgå från att folk vill fuska, säger Maria Söderlund, chef för miljö- och byggenheten.

Hon tycker att det är viktigt att förstå lagens syfte och sedan agera efter eget huvud.

– Vi känner oss trygga i vårt beslut hur vi utövar tillsyn. Vi har varit ute i verkligheten och träffat handlarna och det säger mer, avslutar Maria Söderlund.

9 okt 2019