Bevaka
Solenergi

FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Privatekonomi

Så sänker du elkostnaden – enkla knepen som gör störst skillnad

Nu är det som kallast och fakturan från din elleverantör extra betungande. Det finns många enkla knep som minskar elkostnaderna drastiskt. Enligt sajten Elskling.se skulle många hushåll minska den totala energikonsumtionen med minst 10 procent per år genom att göra miljösmarta val.

  • Belysning. För det första: Köp lågenergilampor. Men det vanliga husmorsknepet – släck lamporna – är också effektivt. Det kan vara värt att inhandla en timer.
  • Kyl & Frys. Se till att ha rätt temperatur. En kyl ska ha +4C och för frys -18C. Varje grad gör stor skillnad – för varje minskad grad ökar energiförbrukningen med 5 procent, är tumregeln. Frosta av frysen och rengör baksidan av kylen om det går ett par gånger per år.
  • Tvätt. Använd inte torktumlaren i onödan och använd torkskåp sparsamt. Ett tips är till exempel att centrifugera så slipper får du ned torktiden. Ett bra knep är också att tvätta i 40 grader i stället för 60 grader.
  • Diskmaskin. Allmänt: Byt vitvaror. De senaste modellerna är energisnålare, och utvecklingen går snabbt. De flesta nya diskmaskiner är idag däremot A- eller B-klassade.
  • Isolering. Det kan vara värt att se igenom isoleringen i ditt hus.
  • Varmvatten: Var sparsam och se till att varmvattenberedaren blir ordentligt isolerad.
  • Innetemperatur: Rent allmänt kan man kanske leva med en innetemperatur som är aningen kallare. En grad gör stor skillnad i energikostnader.
  • Laddare: Dra ur alla laddare eller andra adaptrar när du inte använder dem.
  • Spis: Att koka med lock och dessutom ha rätt storlek på kastrullen har stor betydelse. Det kan spara 80 procent av energin, skriver Aftonbladet.
4 feb
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den akuta elkrisen

Forskare sågar elstödet – kunderna blir blåsta på 100 miljarder

Elkonsumenterna är de stora förlorarna på elcertifikatsystemet, visar en ny forskningsrapport. Enligt DI handlar det om fördyringar på över 100 miljarder kronor.

– Vår analys visar att stödsystemet för att subventionera förnybar el som Sverige infört är kraftigt olönsamt för samhällsekonomin, säger Bengt Kriström, professor i naturresursekonomi på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Umeå.

Enligt rapporten är elkunderna de största förlorarna genom att de tvingas betala högre elpriser genom elcertifikatavgifter via elräkningen. Elcertifikatsystemet har misslyckats, menar forskarna.

– Vår studie visar att det finns mycket svagt eller inga stöd för att subventionerna gynnat den tekniska utvecklingen, skapat fler arbetstillfällen eller givit en säkrare eltillförsel, säger Bengt Kriström.

Stödet som kostar elkunderna miljardbelopp varje år har ingen positiv klimatpåverkan trots att det bidragit till en investeringsboom i bland annat vindkraft och biobränsleeldad kraftvärme.

– Anledningen är att EU:s handel med utsläppsrätter styr de klimatskadliga utsläppen och lägger ett tak. Vår slutsats är att samhällsekonomin skulle ha vunnit uppemot 9 miljarder kronor om elcertifikaten aldrig införts, säger Bengt Kriström till DI.

Tankesmedjan Timbro anser att uppgifterna är uppseendeväckande.

– Förutom att vara ineffektivt och slå hårt mot elkonsumenterna så kan det inte uteslutas att elcertifikatsystemet bidragit till att slå ut annan fossilfri elproduktion, nämligen en rad kärnkraftsreaktorer, vilket skadar elförsörjningen. Den här subventionen är bara en gratislunch för en del kapitalägare och borde avskaffas, säger chefsekonomen Jacob Lundberg till DI.

27 aug 2019