Bevaka
Sofia Mirjamsdotter

TT
Ledarsvepet

”Att vara för EU och mot SD räcker tyvärr inte”

Veckans ledarsvep handlar om Liberalernas process med att utse nästa partiledare.

Att stödet för Liberalerna skulle minska till EU-valet har många valundersökningar förutspått, men att Sveriges mest EU-vänliga parti skulle hamna precis över 4-procentspärren betraktas som ett stort nederlag. ”Det borde ha gått mycket bättre för EU-vännerna i L” skriver Sydsvenskans ledarsida, som blickar tillbaka till grundprinciperna med EU; varaktig fred och samarbete mellan medlemsländerna. Liberalernas EU-kampanj har karaktäriserats av ett ”ja” till nästan allt, något som många har bedömt som en tveksam valstrategi. ”Men snarare har det varit uppfriskande att åtminstone ett parti inte tvekat. Inte mesat. Inte gått halva vägen” skriver Sydsvenskan. ”Partiet har visat mod och engagemang. För fred och välstånd i ett liberalt färgat Europa.”

För att få tillbaka väljare och skickligare nå ut med sin politik menar flera ledarsidor att det kommande partiledarvalet är avgörande, något som Håkan Boström på Göteborgs-Posten tror är nära kopplat till regeringsfrågan. ”Även om det krävs förstoringsglas för att hitta meningsskiljaktigheter i texterna (hos kandidaterna) så finns de ändå där, i betoningar och ordval. (…) Betonar man kampen för ”goda värderingar” och formandet av ett socialliberalt samhälle så är det naturligt att närma sig dagens postmoderna socialdemokrati där fackföreningarnas inflytande gradvis försvagats. Betonar man istället systemkritiken, det egna ansvaret, friheten att ha obekväma åsikter eller rentav göra dåliga livsval (och själv ta konsekvenserna av det) så är det naturligt att närma sig högeroppositionen” skriver Boström.

Flera ledarsidor pekar på Liberalerna som ett splittrat parti, i ett vägskäl som exemplifieras genom inställning till Januariavtalet. Samtidigt måste de bli bättre på att förmedla sin egna politik, ”Att vara för EU och mot SD räcker tyvärr inte, för väljare som undrar hur det ska gå med vården, skolan, kriminaliteten och pensionen” skriver Sofia Mirjamsdotter på Nerike Allehandas ledarsida. För det menar hon att Erik Ullenhag är den lämpligaste av de tre kandidaterna. ” Han tänker stå fast vid de socialliberala grundvärdena. Och på lång sikt är det nog den enda vägen framåt” skriver Mirjamsdotter.

1 jun 2019