Bevaka
Södermanland

Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden för RUT och ROT

RUT och ROT – avdragsbeloppen skiljer sig mellan länen

RUT- och ROT-avdragen är populära och under 2018 utnyttjade mer än en miljon människor någon av tjänsterna. Men hur mycket man väljer att utnyttja avdragen skiljer sig från län till län.

Länsförsäkringar har tillsammans med Skatteverket kartlagt hur användandet varierar över landet, meddelas i ett pressmeddelande.

Mellan RUT-avdragets användare i Stockholm och Göteborg skiljer det cirka 3 500 kronor i hur mycket man drar av i genomsnitt. Gällande ROT-avdraget drar boende i Södermanland av mest pengar med, i genomsnitt, 11 559 kronor medan Skånebor drar av lägst belopp – 7 301 kronor per person.

Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, menar att skillnaden kan bero på delvis att alla inte har råd att använda tjänsterna, men också att många kanske glömmer hur många olika typer av tjänster man faktiskt får dra av för.

Länsförsäkringar delar även med sig av 4 tips att komma ihåg när man använder RUT eller ROT. Tänk bland annat på:

  1. Att vara noga med att betala in nog skatt då avdraget matchas mot hur mycket skatt du betalar. Övriga avdrag påverkar avdragsutrymmet så det gäller att även ta dem beräkning.
  2. Maxbeloppet för ett avdrag är för närvarande max 50 000 kronor per år och per person. För personer över 65 år är maxbeloppet 50 000, för personer under 65 är det 25 000 kronor som gäller.
  3. RUT-avdraget har utvidgats och gäller idag även för tjänster som omfattar flytt, reparation och felsökning av vitvaror i hemmet, klädvård i hemmet och vissa IT-tjänster.
  4. Till skillnad från RUT-avdraget måste du äga bostaden som ROT-avdraget ska utnyttjas för. Vilket innebär att du även kan använda dig av RUT om du hyr en bostad under kortare tid.
4 feb
Christian Gustavsson
Den svenska konjunkturen

Lista: Här är Sveriges hetaste tillväxtregioner

Stockholm – som är Sveriges stora tillväxtmotor – saktar in jämfört med övriga landet, enligt Stockholms Handelskammare som tagit fram färska preliminära siffror från SCB. Av statistiken framgår hur det går med tillväxten – län för län (se grafiken).

Det finns ljusglimtar bland länen. Södermanlands BRP landar på 5,6 procent, Uppsalas på 4,1 procent och Skånes på 4,1 procent. Dessa län utvecklas snabbast.

Bland länen som går sämst återfinns Blekinge med –1,5 procent, Dalarna med –1,3 procent och Västerbotten med 0 procent.

Stockholms andel av landets totala BNP sjunker från 32 till 31,4 procent. Stockholms bruttoregionprodukt-tillväxt (BRP) ligger på 0,9 procent, jämfört med rikssnittets 2,1 procent. För första gången sedan 2010 är tillväxttakten i Stockholms län lägre än rikssnittet.

– Vi möter större utmaningar nu än på länge och regeringsfrågan är ännu inte löst. Därför är det oroväckande att Stockholms tillväxt nu viker så tydligt. Det riskerar att drabba hela Sverige, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande.

Handelskammaren menar att det finns stor anledning att vara orolig för framtiden och att röran kring regeringsbildningen försämrar läget ytterligare.

– Det finns ett stort behov av modiga och framåtlutade reformer från en kommande regering. Vi behöver en stor och partiöverskridande bostadsreform, en översyn av arbetskraftsinvandringen som gör det lättare att rekrytera internationella talanger och större investeringar i infrastruktur för att huvudstaden ska kunna växla upp igen, säger Andreas Hatzigeorgiou.

16 dec 2018