Bevaka
Söderhamn

Göteborg tar inte fart.
Företagsklimatet i Sverige

Storstäderna lyfter inte i rankingen

Flera kommuner i Stockholms län och Göteborg halkar efter när det gäller företagsklimatet. Men i Skåne blir det däremot allt bättre, visar Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet.

Partille, Vårgårda och Härryda toppar listan i Västra Götaland. Samtidigt halkar jätten i området Göteborg ner på listan.

– Göteborg har mycket kvar att göra. Företagen i Göteborg förtjänar bättre än så, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer på Svenskt Näringsliv.

I Stockholm lämnar flera kommuner topp tio-listan och bara sex av länets 26 kommuner klättrar. Solna är kronjuvelen i länet med en ny förstaplats. Men kommuner som Sollentuna och Nacka, som tidigare varit tvåa och trea, backar i rankingen. Nacka tappar till plats 38.

– När företagen signalerar att något är fel är det viktigt att kommunen lyssnar, säger Olle Karstorp, biträdande regionchef på Svenskt Näringsliv.

Tongångarna i Skåne är muntrare. Vellinge, Höganäs och Kävlinge kommer tvåa, trea och fyra i rankingen. Orosmolnet i regionen är också här att storstäderna Malmö och Lund inte tar fart. Malmö fortsätter att ligga i rankingens mitt, på plats 159, och Lund på plats 142.

– De stora städerna är viktiga tillväxtmotorer, det gäller inte minst för Malmö. Det är oroväckande att staden fortsätter att ligga på en låg nivå. Det politiska styret måste på allvar undersöka varför stadens företagare är så missnöjda, säger Carina Centrén, regionchef för Svenskt Näringsliv i Skåne.

I den absoluta Sverigebotten med sämst företagsklimat hamnar Emmaboda i Kalmar län, Söderhamn i Gävleborgs län och och allra sist Pajala i Norrbottens län.

Annars går det bättre för många av Norrbottens kommuner. Åtta kommuner klättrar på listan med Boden och Luleå som draglok.

2 okt 2018