Alva och Gunnar Myrdals bok ”Kris i befolkningsfrågan” från år 1934 var skriven i en tid präglad av nationalsocialism i Tyskland och kommunism i Ryssland. Trots det utpekades liberalismen som den främsta fienden.
Över 80 år senare tycks förmynderi, alarmism och en antiliberal trend vara på modet igen, skriver debattören Mattias Svensson på DN:s ledarsida. Inte minst genom vänsterns drömmar om en grön planekonomi som tar avstamp i klimatfrågans värsta scenarion.
Det argumenterar Mattias Svensson för genom att lyfta tre punkter:
För det första var makarna Myrdal paternalister, något som bland annat kunde illustreras genom legaliseringen av abort. ”Men inte för att låta kvinnan bestämma själv. Besluten om abort skulle läggas under samhällelig kontroll”.
För det andra genomsyrades makarna Myrdals synsätt av en alarmistisk prägel på befolkningsfrågan. Genom att utgå från värsta tänkbara scenario ställde de sig frågan om svenska folket överhuvudtaget skulle överleva.
Slutligen gjorde makarna Myrdal förutsägelser snarare än att argumentera för egna uppfattningar, skriver Svensson. ”De kunde därmed ogenerat exploatera och underblåsa fördomar och främlingshat när det gynnade deras politiska agenda, samtidigt som de svor sig fria från att själva omfatta dem”.