Bevaka
Skogsindustri

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hamnkonflikten

Skogsindustrin hårt drabbad av hamnkonflikten

Den pågående hamnkonflikten får konsekvenser för svenska företag och i förlängningen svenska konsumenter. Det skriver Arbetsmarknadsnytt.se, som gjort en rundringning.

Transportföretagens vd Mattias Dahl konstaterar att det är svårt att få en samlad bild eftersom konsekvenserna påverkas av hur länge konflikten håller på.

– Men helt klart är att konflikten kommer att drabba svenska företag hårt och snabbt, säger han.

Särskilt hårt drabbas skogsindustrin, en exportindustri som är beroende av att hamnarna fungerar. Dessutom rustar branschen sig just nu inför en eventuell hård brexit.

– Att Hamnarbetarförbundet i det läget framför allt plockar ut hamnar som jobbar mot skogsindustrin är ju otroligt allvarligt, säger Mattias Dahl.

Företaget VIDA, som driver nio sågverk, har Storbritannien som en av sina största exportmarknader och förbereder sig också för brexit. Han instämmer i att det är olyckligt att konflikten kommer nu och stoppar upp det arbetet, betonar koncernchefen Santhe Dahl.

– Konflikter som denna ställer till det för oss. Vi blir drabbade som tredje part och våra kunder som fjärde part. Det är olyckligt, säger han.

Carl Norell, presschef på Stora Enso, är orolig för att konflikten på lång sikt skadar förtroendet för Sverige som handelsplats.

– Just nu avvaktar vi regeringens pågående utredning om strejkrätten. Förhoppningsvis kan det säkerställas att liknande situationer inte uppstår igen.

23 jan