Bevaka
Skatteverket

Det svenska skattetrycket

Krångel för datahallar kan skrämma bort etableringar

Det är viktigt att Sverige kan erbjuda attraktiva och förutsägbara villkor för att attrahera investerare i den internationella datahallsbranschen, menar Energiföretagen, Node Pole och Svenskt Näringsliv.

De har i en hemställan krävt ändringar som ska undvika negativa och kostsamma administrativa konsekvenser av Skatteverkets ställningstagande.

”I hemställan begärs att ansökan om avdrag av energiskatt ska göras av ägaren till eller den som opererar över datahallen och att denne anses vara stödmottagare”, skriver de.

Jättar som Amazon, Google och Facebook lockas till Sverige med löften om billig el till serverhallar, konstaterar Edvard Hollertz i en ledare i NT, och menar att det inte är oproblematiskt.

Under 2017 sänktes energiskatten för datacenter, och de likställdes i princip med tillverkningsindustrin. Men en ny tolkning av Skatteverket innebär att alla datahallar inte kan dra nytta av reduktionen.

”Bara de företag som även äger utrustningen i hallar får ta del av skattesänkningen. Det innebär att de globala jättarna – som Facebook och Amazon – fortsatt gynnas, samtidigt som många lokala aktörer åker på en skattesmäll”, skriver han.

”Regering och riksdag måste skyndsamt tydliggöra lagstiftningen, så att Sverige inte förlorar viktiga investeringar och nya jobb”, skriver företrädare för Energiföretagen, Node Pole och Svenskt Näringsliv, i Computer Sweden.

21 mar
Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Årets deklaration

Deklarationen har öppnat – det här får du inte missa

Den 19 mars öppnar deklarationen och senast den 2 maj ska den skickas in. Den som deklarerar digitalt senast den 2 april kan få sin skatteåterbäring den 12 april, skriver Breakit.

Här delar Breakit med sig av fyra deklarationstips till den som driver eget företag:

Skjut upp skatten

Den som har tjänat så mycket under året att den kommer över brytpunkten för statlig skatt, och inte kommer att tjäna lika mycket i framtiden, kan skjuta upp vinsten och ta ut den under kommande år. Då kan det bli mindre skatt totalt sett – så länge man under de åren hamnar under brytpunkten för statlig skatt.

Den som har en enskild firma eller handelsbolag kan också låta beskattat kapital kvarstå i företaget eftersom man då får göra ett slags ränteavdrag.

Deklarera utdelning i bolag

Den person som har ett aktiebolag som omfattas av 3:12-reglerna ska lämna in blankett K10 med sin deklaration. Där beräknas hur mycket utdelning man kan ta ut ur företaget.

Utnyttja förluster

Om ens enskilda firma inte är äldre än fem år, har gått med förlust och man har haft inkomster – från arbete eller pension – kan man göra ett allmänt avdrag för förluster. Detta kan man göra upp till 100 000 kronor.

Avdrag och skattefria förmåner

Den som är företagare med eget aktiebolag betraktas som anställd och kan då låta bolaget ge en samma skattefria förmåner som utomstående anställda. Den som driver enskild firma kan dra av vissa saker vid deklarationen, som inventarier, lokalkostnader, vissa resor och representation.

Källa: Breakit

18 mar