Bevaka
Skatteverket vs företagen

María Saravia och Arne Järnbert. Privat/Mostphotos.
Skatteverket vs företagen

Skatteverket vill stoppa äldregym – ägaren för gammal

María Saravias och Arne Järnberts seniorgym utanför Örnsköldsvik har stött på patrull. Skatteverket anser att gymmet ska betraktas som en hobby och inte som näringsverksamhet. En av anledningarna är att ägaren och läkaren Arne Järnbert, 74, anses vara för gammal.

– Det är oerhört skamligt av Skatteverket. Jag är förstås inte för gammal för att driva ett seniorgym. Vi har 80–85-åriga kunder som tränar här. Jag är själv läkare och har jobbat mycket med preventiv vård där träning ingår. Min fru är personlig tränare och har skrivit en bok om seniorträning. Vi kan det här, säger han till fPlus.

María Saravias och Arne Järnberts juridiska ombud Urban Rydin hävdar att Skatteverket ägnar sig åt åldersdiskriminering.

– Jag anser inte att Skatteverket, som med sin uppenbart begränsade erfarenhet av hur näringslivet fungerar, ska komma med jämförelser om hur företag normalt bedrivs, säger han till DI.

Skatteverket tycker att det handlar om en verksamhet på hobbynivå och att läget på gymmet är fel då det ligger utanför centrum. Men Skatteverket åkte på stryk i förvaltningsrätten som gav företaget rätt. Nu har Skatteverket överklagat domslutet.

– Det har gått prestige i det här för att Skatteverket kördes över av förvaltningsrätten. Jag och min fru driver ett aktiebolag, vi betalar skatt och gör rätt för oss men Skatteverket har ändå tagit alla möjligheter för att sätta åt oss, säger Arne Järnbert till fPlus.

Ansvariga handläggare på Skatteverket svarar i en mejlkommentar till DI: ”Absolut sekretess gäller för uppgifter i revisionsärenden och överklagande”.

2 jun