Bevaka
Skanska

TT.
Dagens börs

Astra rapportvinnare på svängig Stockholmsbörs

Det svängde rejält på Stockholmsbörsen på torsdagen men till slut stängde huvudindexen på minus:
• OMXSPI –0,4%
• OMXS30 –0,4%
Under morgonen tog börsen rygg på Wall Streets rekordkväll och uppgången fick stöd av starka rapporter. Men vid lunch hade indexen halkat ner mot nollan – för att på nytt stiga efter ECB:s duvaktiga räntebesked. Men efter en nedåtrekyl på Wall Street under eftermiddagen backade i slutändan även Stockholm.

Storbolagen ABB och Astra Zeneca lämnade under morgonen delår som överträffade analytikernas förväntningar.

ABB som väntades summera ett nollresultat klarade motvindarna på de globala marknaderna bra, men nettoresultatet i det andra kvartalet var bara en tiondel av resultatet motsvarande kvartal 2018. Efter att inledningsvis ha handlats upp backade aktien 2,5 och parkerade i bottenskiktet av OMXS30.

Astra Zeneca justerade upp försäljningsprognosen från hög ensiffrig till låg tvåsiffrig tillväxt framåt. Aktien rusade 7,8 procent.

Andra aktier som utmärkte sig i storbolagsindex var Skanska som rekylerade upp sig efter en svajig dag på börsen efter gårdagens rapport, aktien steg 5,8 procent.

Även Nokia som hade flaggat för att det första halvåret skulle bli svagt lämnade en något starkare rapport än väntat på morgonen. Prognosen för helåret låg fast. Aktien rusade 7,4 procent. Det tycks ha fått fart på Ericsson-aktien som steg 1,8 procent.

Bland andra bolag som rapporterade på morgonen märktes Nordic Waterproofing. Bolaget växte starkt genom förvärv och aktien rusade 6,9 procent.

Natten till torsdagen kom gruvbolaget Lundin Mining med en svag rapport. Resultatet före skatt var tydligt under förväntningarna. Aktien backade 2,6 procent.

25 jul
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Stockholmsbörsen steg efter Ingves räntebesked

Stockholmsbörsen svängde mellan plus och minus i den tidiga onsdagshandeln och vid stängning stod huvudindexen så här:
• OXS30: +0,1 %
• OMXSPI: +0,4 %
På Wall Street stängde de ledande indexen marginellt upp i går, men i Asien handlades börserna ner brett under morgonen.

Under morgonen meddelande Riksbanken att styrräntan lämnas oförändrad på minus 0,25 procent. Centralbanken står också fast vid sin prognos om en kommande räntehöjning runt årsskiftet.

Stockholmsbörsen lyfte något efter beskedet och kronan handlades under dagen upp något mot de stora valutorna.

Dustin släppte en rapport för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret och redovisar en organisk försäljningstillväxt på 15,3 procent, skriver Direkt. Aktien backade 4 procent.

Skanska och Swedish Match toppade storbolagsindexet med uppgångar på 2,5 respektive 1,6 procent. Kepler Cheuvreux höjde i morse riktkursen för Skanska och upprepade köp. Carnegie höjde under dagen rekommendationen för Swedish Match till köp från behåll.

Även telekombolagen Telia, Tele2 och Ericsson gick bra på börsen. Ericsson, som under eftermiddagen meddelat att deras teknik ingår i Vodafones 5G-nät som rullades ut i London på onsdagen, steg 1,5 procent.

I botten låg SKF, SSAB och Autoliv som tappade 2 respektive 1,7 och 1,4 procent.

Avanza lyfte 6,4 procent efter att både SEB och Nordea höjt aktien från sälj till behåll.

Den pressade Attendo-aktien steg 3,5 procent efter att att bolaget meddelat att de utsett en ny chef för den finska verksamheten.

3 jul
Dagens börs

Börsen lyfte inför G20 – H&M rusade på rapport

Efter tre dagar i negativt territorium vände Stockholmsbörsen på torsdagen upp, liksom de stora börserna påhejad av ökade förhoppningar om lättnader i handelskonflikten mellan USA och Kina.

Vid stängning stod båda huvudindexen klart på plus.
• OMXSPI: 0,4%
• OMXS30: +0,8%
Utvecklingen på de ledande Asienbörserna var under morgonen positiv inför helgens G20-möte och det planerade mötet mellan USA:s president Donald Trump och Kinas ledare Xi Jinping. New York-börserna vände i den tidiga handeln upp efter fyra raka dagar av nedgångar.

På hemmaplan prickade klädjätten H&M analytikernas förväntningar och redovisade ett rörelseresultat på 5 935 miljoner kronor jämfört med väntade 5 923 miljoner kronor i det det brutna räkenskapsårets andra kvartal. Enligt rapporten har försäljningen i juni fått en ”mycket bra start” och bolaget ska också minska antalet planerade butiksöppningar. Aktien rusade hela 13,7 procent.

Efter att H&M redovisat försäljningssiffrorna för kvartalet tidigare i juli backade aktien i stället 3,9 procent.

Bussbolaget Nobina har också släppt rapport och redovisade en vinstökning i det första kvartalet. Aktien steg 9,2 procent.

Betssons dotterbolag NGG Nordic har fått en varning och böter från Spelinspektionen och aktien backade 1,2 procent. Sektorskollegorna Kambi drogs först med men vände sedan upp och steg 0,3 procent. Även Leo Vegas gick i motsatt riktning och steg 5 procent.

I övrigt har Skanska fått en tilläggsorder från en befintlig kund i USA värd motsvarande 790 miljoner kronor. Aktien steg 0,1 procent.

Nokia har tecknat ett treårigt 5G-avtal i Saudiarabien, något ordervärde anges dock inte i pressmeddelandet. Aktien tappade 0,7 procent.

Affärsvärlden gav i går kväll råden köp Björn Borg, sälj Bravida och avvakta med NCC. Björn Borg steg 5,1 procent medan Bravida och NCC båda backade 1,1 procent.

Getinge backade efter en säljrekommendation från DI. Aktien tappade 1,2 procent.

27 jun
Dagens börs

Breda uppgångar i Stockholm

Stockholmsbörsen steg under måndagen för femte dagen på raken. Vid stängning var utvecklingen:
• OMXSPI: +0,7 procent
• OMXS30: +0,5 procent
De globala börserna stärks av helgens besked om att Donald Trump drar tillbaka tullhotet mot Mexiko, sedan länderna enats i den infekterade frågan om migrationen vid USA:s södra gräns.

En tydlig vinnare på nyheten var bilsäkerhetsföretaget Autoliv som har produktion i Mexiko. Aktien klättrade över 4 procent och toppade storbolagsindexet. I botten av det hamnade Ericsson med en nedgång på nästan 2 procent.

Forskningsbolaget Calliditas har ingått ett licensavtal med Everest Medicines för utveckling och kommersialisering av läkemedelskandidaten Nefecon i Kina och Singapore. Avtalet värderas till totalt 1,1 miljarder kronor plus royaltyintäkter. Aktien rusade över 20 procent.

Starbreeze klättrade nästan 8 procent. Det krisande gamingbolaget säljer rättigheterna till sitt kommande spel ”Psychonauts 2” till Microsoft. Köpeskillingen uppgår till 124 miljoner kronor.

Precise Biometrics har tecknat ett licensavtal med vad bolaget kallar ”en ledande leverantör” av fingeravtryckssensorer i Asien. Aktien steg över 14 procent.

En annan biometriaktie som rusade var Tobii som stängde 12 procent högre efter en köprek och nyhet om att bolagets eyetrackingteknik integreras i ett nytt chipp från Qualcomm.

Börsveckan sätter köp på järnvägsservicebolaget Railcare i sitt senaste nummer. Aktien steg 13 procent.

10 jun