Bevaka
San Francisco

Andy Wong / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Dagens börs

Wall Street vänder upp på nytt hopp om handelsavtal

Efter tre dagars nedgångar såg Wall Street länge ut att vända upp på onsdagen efter positiva handelssignaler. Men vid stängning var det blandat resultat för huvudindexen:
• S&P 500: –0,1%
• Nasdaq: +0,3%
• Dow Jones: +/–0,0%

Ett handelsavtal mellan Kina och USA är till 90 procent klart, uppgav USA:s finansminister Steven Mnuchin under dagen. Men om inget avtal nås blir det ytterligare tullar på kinesiska varor, lovade samtidigt Donald Trump i en intervju i Fox Business. I intervjun uppgav han även att USA borde ta hårdare tag mot teknikjättar som Twitter och Google.

– Twitter är fruktansvärt [...] de borde bli stämda för att vara partiska [...] de är totalt partiska till Demokraternas fördel, sa han i intervjun.

Googles moderbolag Alphabet backade 0,6 procent medan Twitter i stället steg 1,4 procent.

Apple bekräftade i natt att de köpt Drive.ai som producerar AI-teknik för självkörande bilar. Aktien steg 2,2 procent och dämpade Dow-indexets fall tillsammans med Intel som steg 2,9 procent.

Tech hade överlag en bra dag efter att halvledarbolaget Micron levererat ett positivt delår och dessutom meddelat att de nu ”lagligen” kan återuppta försäljning till svartlistade kinesiska Huawei, skriver CNBC. Aktien rusade 13,3 procent. Andra halvledarbolag rycktes med och Nvidia steg exempelvis 5,1 procent.

San Francisco fattade sent på tisdagen ett beslut om att förbjuda e-cigarretter. E-cigarettjätten Juul menar att det kommer leda till en ”blomstrande svart marknad”.
Philip Morris backade 1,8 procent och Altria ungefär lika mycket.

Fedex släppte i går kväll en rapport som var bättre än marknaden väntat sig – aktien steg 2,5 procent.

26 jun 2019
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Flygbranschen och miljön

Influencers får mothugg: ”Ett flygstopp innebär döden för investeringar”

Med ett flygstopp skulle amerikanska investerare sluta satsa på svenska startups, skriver Niklas Agevik, medgrundare och vd för wifi-appen Instabridge, i en krönika i Breakit.

Niklas Agevik påminner om de 87 influencers som för några veckor sedan uppmanade regeringen att ”börja behandla dem som skolbarn som inte kunde sköta sig och omedelbart förbjuda folk från att flyga”. Han undrar i krönikan om dessa influencers har tänkt på konsekvenserna av ett flygstopp.

Niklas Agevik skriver att influencerna personligen inte skulle drabbas så mycket då de flesta av deras resor är ”menlösa”. Däremot skulle konsekvenserna för näringslivet bli stora.

”Jag har själv tagit in nästan 10 miljoner dollar av investerare till bolaget jag driver, Instabridge. Nästan hälften av de pengarna är från investerare utanför Sverige”, skriver han och påpekar att det är pengar som har skapat arbetstillfällen och tillväxt.

”En stor del av anledningen till att investerare i New York, San Francisco och London har vågat är att de fått träffa oss som driver Instabridge och fått förtroende för oss”, skriver Niklas Akevik.

Han skriver också att han är ”ganska säker på sin sak” när han säger att ”ingen skulle ha satt in tio miljoner dollar i ett okänt bolag tusen mil bort utan att ha träffat grundarna några gånger”. Av den anledningen skulle ett flygstopp ha inneburit döden för investeringar från USA in i Sverige.

19 feb 2019