Bevaka
Riksbankens räntepolitik

Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbankens räntepolitik

LO vädjar: Höj inte räntan, Ingves

Nio LO-ekonomer menar att det nuvarande låsta läget i regeringsförhandlingarna riskerar att leda till att viktiga politiska reformer inte sjösätts och att finanspolitiken blir åtstramande 2019. I en debattartikel i DI vädjar LO-ekonomerna till riksbankschefen Stefan Ingves att inte höja räntan.

På tisdag presenterar LO-ekonomerna sin konjunkturprognos för 2019. Bilden är att tillväxten riskerar att mattas av när investeringarna minskar och exporten viker. Den ekonomiska politiken bör inriktas på att stödja tillväxten, och inte stävja den med räntehöjningar och åtstramande finanspolitik.

LO-ekonomerna rekommenderar att politikerna enas om viktiga reformer som att genomföra det framförhandlade förslaget till etableringsjobb, ge välbehövliga resurser till kommuner och landsting och ökad vuxenutbildning.

LO-ekonomerna vill också att Riksbanken avvaktar med att höja räntan. LO menar att löneutvecklingen är förhållandevis svag och att den underliggande prisutvecklingen utvecklas i underkant av inflationsmålet på 2 procent. Risken är att arbetsmarknaden kyls ner om räntan höjs för tidigt.

”Samtidigt innebär det nuvarande låsta läget i regeringsförhandlingarna stor osäkerhet gällande finanspolitiken. Därför anser LO-ekonomerna att det i nuläget bör råda stor försiktighet med räntehöjningar och att Riksbanken ska skåda inflationen i vitögat innan den börjar återtåget mot högre räntor”, skriver LO-ekonomerna i DI.

26 nov