Bevaka
Riksbankens räntepolitik

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Riksbankens räntepolitik

Inför räntebeskedet: Här är minusräntans vinnare

På torsdag väntas Riksbanken höja styrräntan till 0 procent och medan många ser fram emot beslutet är andra mer kritiska. Sverige har haft fem år av minusränta, vilket gör det till ett av världens mest extrema länder, enligt en analys av Joakim Goksör på TT, som Svd rapporterar om. Han säger vidare att staten och kapitalet är bland minusräntans stora vinnare.

Joakim Goksör skriver att penningpolitiken har tryckt ner ränteläget till bottennivåer och att den hårdaste kritiken mot Riksbanken kommer ifrån ekonomer anställda av banker och kapitalförvaltare. Samtidigt har Stockholmsbörsen nått historiskt höga nivåer, vilket kan glädja kapitalägare, och staten har fått betalt för att låna. Nöjdast med stimulansåtgärderna är dock akademiker och fackliga representanter – trots att minusräntan har bidragit till ökade inkomstklyftor, skriver Goksör vidare.

Konjunkturinstitutet (KI) är en myndighet som har varit kritisk till Riksbankens aviserade räntehöjning eftersom den ”kommer helt fel i tiden”, skriver TT.

– Med svag tillväxt och svaga inflationssiffror hade det varit bättre att lämna räntan oförändrad, säger Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef för Konjunkturinstitutet, enligt TT.

Hon varnar för stigande arbetslöshet och lägre inflation.

Andra experter säger att Riksbankens besked nu på torsdag är ”mer betydelsefull” än både Feds och ECB:s, som var tidigare under månaden, skriver Realtid. Anledningen till det är att den svenska centralbanken väntas bli den första som lämnar minusräntan.

– En höjning i december av Riksbanken skulle bli en signal att centralbanker erkänner att det finns en nedsida med alltför låga räntor, säger Thomas Elofsson, portföljförvaltare vid Catella, till nyhetsbyrån Bloomberg, skriver Realtid.

Professorn Gauti Eggertsson, Brown University, säger däremot att Riksbankens sista räntesänkningar förbi nollan ”inte hade så stor inverkan på ekonomin”.

18 dec 2019