Bevaka
Riksbanken

Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Stockholmsbörsen steg efter Ingves räntebesked

Stockholmsbörsen svängde mellan plus och minus i den tidiga onsdagshandeln och vid stängning stod huvudindexen så här:
• OXS30: +0,1 %
• OMXSPI: +0,4 %
På Wall Street stängde de ledande indexen marginellt upp i går, men i Asien handlades börserna ner brett under morgonen.

Under morgonen meddelande Riksbanken att styrräntan lämnas oförändrad på minus 0,25 procent. Centralbanken står också fast vid sin prognos om en kommande räntehöjning runt årsskiftet.

Stockholmsbörsen lyfte något efter beskedet och kronan handlades under dagen upp något mot de stora valutorna.

Dustin släppte en rapport för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret och redovisar en organisk försäljningstillväxt på 15,3 procent, skriver Direkt. Aktien backade 4 procent.

Skanska och Swedish Match toppade storbolagsindexet med uppgångar på 2,5 respektive 1,6 procent. Kepler Cheuvreux höjde i morse riktkursen för Skanska och upprepade köp. Carnegie höjde under dagen rekommendationen för Swedish Match till köp från behåll.

Även telekombolagen Telia, Tele2 och Ericsson gick bra på börsen. Ericsson, som under eftermiddagen meddelat att deras teknik ingår i Vodafones 5G-nät som rullades ut i London på onsdagen, steg 1,5 procent.

I botten låg SKF, SSAB och Autoliv som tappade 2 respektive 1,7 och 1,4 procent.

Avanza lyfte 6,4 procent efter att både SEB och Nordea höjt aktien från sälj till behåll.

Den pressade Attendo-aktien steg 3,5 procent efter att att bolaget meddelat att de utsett en ny chef för den finska verksamheten.

3 jul
Riksbankens räntepolitik

Attacken: ”Riksbanken har lekt med elden”

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, framför nu hård kritik mot Riksbanken och en inflationspolitik som resulterat i att den svenska kronan sjunkit med 30 procent de senaste åren, skriver Finansliv.

Den förda politiken har inte bara sänkt den svenska kronan utan också drivit upp hushållens skuldsättning till ohälsosamma nivåer vilket sammantaget ökat riskerna i den svenska ekonomin.

–Riksbanken har vid flera tillfällen då kronan varit svag sagt att kronan inte får stärkas för snabbt och att det inte är Riksbankens jobb att stärka kronan. När kronan ligger över 10 euro är det anmärkningsvärt. Jag tror inte Riksbanken fullt ut har reflekterat över vilka risker en svag krona bygger upp i svensk ekonomi, säger Annika Winsth till Finansliv

För att kronan ska kunna stärkas menar Annika Winsth att Riksbanken tydligt måste visa att den är bekymrad över växelkursen.

Problemet är att Riksbanken målat in sig i ett hörn. Den måste dels ta hänsyn till hushållens stora skulder men också till den svaga kronan. Om krisen kommer betyder det att Riksbankens handlingsutrymme är begränsat, menar Annika Winsth.

För om Riksbanken bestämmer sig för att försvara kronan genom att höja räntan så riskerar man att knäcka hushållen och om Riksbanken accepterar en svagare krona ställer det till det för importbolagen.

Men även exportbolagen är bekymrade eftersom kronans oförutsägbarhet leder till en osäkerhet kring investeringar, samt att den dopade kronan slår mot företagens vilja att hålla sig konkurrenskraftiga.

– Riksbanken har lekt med elden när den använt kronan för att till varje pris nå inflationsmålet, säger Annika Winsth.

18 jun