Bevaka
Reporäntan

Leah Millis / TT NYHETSBYRÅN
USA:s ekonomi

Fed sänker styrräntan – nu ökar pressen på Riksbanken

Som väntat valde amerikanska Fed att sänka styrräntan. Den sänks med 0,25 procentenheter och hamnar i intervallet 1,75–2,00 procent.

Direktionen var inte enig i sitt beslut, två ledamöter ville inte sänka medan en ville sänka med 50 punkter.

Även hushållens konsumtion ser bra ut skriver centralbanken men pekar på svag inflation och att företagens investeringar har försvagats.

Som huvudargument till sänkningen anges osäkerheten i ekonomin globalt, och den låga inflationen.

I sin prognos framåt skriver Federal Reserve att centralbanken väntar sig en ökad ekonomisk aktivitet, en stark arbetsmarknad och att inflationen ska stiga. Samtidigt skriver Fed att prognoserna är osäkra.

Precis som analytiker pekat på tar banken en försiktig hållning när det gäller prognosen för kommande åtgärder. ”För att bestämma tidpunkt och storlek på kommande åtgärder kommer direktionen att bedöma realiserade och förväntade ekonomiska utsikter”.

Ökar pressen på Riksbanken

Marknaden och de flesta analytiker har trott på en sänkning. Och Fed-chefen Jerome Powell har vid flera tillfällen skickat kraftfulla signaler om att en räntesänkning är på gång. I somras genomförde Fed en sänkning som en följd av de alltmer negativa ekonomiska signalerna i den amerikanska ekonomin.

Enligt flera bedömare blir det svårt för Riksbanken att höja räntan när USA väljer en helt annan väg. Riksbanken kommer med nästa räntebesked i december.

”Jag tror inte att det är någon som förväntar sig att Riksbankens räntehöjning kommer att realiseras”, säger Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar till SvD.

18 sep
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbankens räntepolitik

Ingves mardrömsdag: Inflationen, kronan – allt rasar

Tisdagen blev en hård dag på jobbet för Stefan Ingves. I en kommentar i SvD skriver Johan Carlström att inflationen och inflationsförväntningarna faller, arbetsgivarna laddar för strid, ECB-chefen Mario Draghi spås gasa och kronan sjunker åter som en sten.

Det kunde alltså ha varit roligare för riksbankschefen. Stefan Ingves råkade ut för flera kallduschar:

  • Halv tio kablades siffrorna ut att svensk inflation minskar kraftigt från månaden innan. Det var både lägre än Riksbankens egen prognos och långt ifrån målet på två procent.
  • Kronan sjönk som en sten på beskedet och tappade både mot euron och dollarn till de svagaste nivåerna på tio respektive sjutton år.
  • Då hade morgonen redan börjat dåligt. Tidigt kom Prosperas senaste undersökning: fallande inflationsförväntningar på både kort och lång sikt. Inte ens på fem år kommer Riksbanken nå målet.

Johan Carlström konstaterar att fallande inflationsförväntningar är dåligt för Riksbanken.

”Om några månader sluts nya löneavtal mellan fack och arbetsgivare. Lägre inflationsförväntningar kan betyda lägre löneökningar. Och om inte lönerna stiger får företag svårt att höja sina priser och inflationen torde fortsätta stå och stampa”, skriver han och menar att stormen kring avtalsrörelsen troligen bara börjat.

Redan på torsdag kan nästa smäll komma när ECB ger sitt besked om styrräntan och enligt förväntningarna sänks den. Då blir det svårt för Stefan Ingves att att bromsa och höja reporäntan.

Allt fler bedömare tror inte att Riksbankens prognos om att höja räntan kring årsskiftet står sig. Istället tror experterna att räntan måste sänkas igen, skriver Johan Carlström i SvD.

10 sep