Bevaka
Regeringen

Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledarsvepet: ”När börjar politiker tala om prioriteringar på allvar?”

På onsdagen presenterade regeringen sin budgetproposition för år 2020. Budgetsatsningarna är stora, men i själva verket är det marginella skillnader för svenska folket som presenteras, skriver flera ledarsidor som ifrågasätter regeringens prioriteringar.

Borås Tidnings ledarsida menar att budgeten inte tar tag i de verkliga samhällsproblemen. De skriver att reformutrymmet från Januariavtalet präglas av en plottrighet, där alla partier tycks ha svårt att stå bakom förslagen, samtidigt som ingen nödvändig skattereform presenteras. ”Är det inte i budgettider som dessa som det finns all anledning att gå från ord till handling om hur en skattereform ska genomföras?”

Även Max Sjöberg på Hallandspostens ledarsida efterfrågar tydligare prioriteringar i budgeten, inte minst i tider där rättsväsendet, landets kommuner och skolan står inför stora utmaningar. ”I stället för att vifta med skattehöjningar som naturlig lösning borde fokus riktas mot besparingar som kan göras i dag” skriver han och pekar på Sveriges höga barn- och studiebidrag och generösa föräldraförsäkring.

Samtidigt presenteras tveksamma och dyra förslag som elcykel-premie, utvecklingsår och en ”familjevecka”. ”Det går naturligtvis att argumentera för var och en av dessa utgifter, men det är ärligt talat tveksamt om staten spenderar de medel den får in optimalt” skriver Max Sjöberg.

Reidar Carlsson skriver på Norrtelje Tidnings ledarsida att Socialdemokraterna tycks ha bortprioriterat sin egen politik. Han menar att partiet borde vara mer delaktiga i områden som försvar och rättsväsende. ”Men den interna kritiken mot att en S-styrd regering genomför så lite socialdemokratisk politik lär bli större och större ju längre mandatperioden går. Dessutom lär Socialdemokraterna få svårt att locka nya väljare” skriver Reidar Carlsson.

Igår 20:10
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Ledarsvepet: ”Ge oss en färdplan mot ett tryggare Sverige”

Det krävs mer än omtanke och ord från regeringens ministrar, skriver flera ledarsidor runt om i landet. De efterfrågar handling och att trygghetsfrågan tas tag i på riktigt.

”Kraftiga uttryck och löften från regeringen är inte helt ovälkommet. Men det förpliktigar. Otryggheten, och den grova och brutala gängkriminaliteten, kan inte bekämpas med enskilda twitter-inlägg eller en blixtvisit till Malmö”.

Det skriver Bawar Ismail på Gefle Dagblads ledarsida och poängterar att tryggheten måste säkras för alla, det kan inte bli en klassfråga som i länder där välbärgade familjer flyttar till gated communities.

Även Karin Phil på Göteborgs-Postens ledarsida reagerar på ministrarnas twittranden efter dåden den senaste veckan. Hon lyfter att brottsstatistiken för dödligt våld kopplat till gängkriminalitet ökar, men det betyder inte att det är ett nytt fenomen.

”Det räcker inte att oja sig över våldet. Det kan alla göra. Löfven, Johansson och Damberg – ni styr landet. Ta ert ansvar eller avgå” skriver Karin Phil.

Johan Rudström på UNT skriver att regeringen inte har suttit overksam medan våldet har ökat. Exempelvis har hårdare vapenlagar införts.

”Men regeringen har uppenbarligen inte gjort tillräckligt. Det mest uppenbara är att det krävs fler poliser och där har varken regering eller opposition lösningar på kort sikt, trots vidlyftiga löften” skriver han.

30 aug