Bevaka
Privatekonomi

Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Privatekonomi

14 goda råd – så trimmar du din privatekonomi

Att oroa sig för sin ekonomi är aldrig kul. På sajten Företagande.se ger Olle Gordh, grundare och VD på Likvidum, sina bästa råd som gör att du får mer pengar över till annat:

1. Betala dina fakturor i god tid

2. Bygg upp en buffert

”Som en ekonomisk livlina”, så beskriver Olle Gordh en buffert som är något att falla tillbaka på om man plötsligt får oväntade utgifter.

3. Handla inte på avbetalning

”Men man ska komma ihåg att köp på avbetalning alltid är ett lån. Och precis som alla lån ska pengar betalas tillbaka, med ränta”, skriver Olle Gordh.

4. Undvika dyra krediter som snabblån

5. Se över dina lån

Ha i åtanke att kostnaden för lån kan variera avsevärt.

6. Välj rörlig ränta på lånet

”Utslaget över lånets löptid blir det i princip alltid billigare med rörlig ränta än med fast eftersom bankerna sätter sina fasta räntor med viss marginal i sin favör”, skriver Olle Gordh.

7. Håll igen på nätshopping

”Sätt en budget som slår fast hur mycket du får spendera på spontanköp varje månad, oavsett om köpet sker på nätet eller i butik”.

8. Storhandla smart

9. Använd kreditkortet smart

10. Skär ner på onödiga abonnemang

Se över vilka olika abonnemang du har och avsluta de som du faktiskt inte behöver.

11. Nej till onödiga försäkringar

12. Amortera på dina lån

”Det kan vara lockande att välja en lång återbetalningstid när du lånar pengar. Månadskostnaden blir lägre och du får mer pengar över. Men ju mindre och långsammare du betalar tillbaka på lånet desto mer kommer den totala kostnaden bli”, skriver Olle Gordh.

13. Sälj prylar du inte använder

14. Se över ditt elavtal

Priserna kan skilja sig väldigt mellan olika elavtal, se över vilket du har och om du kan få ett bättre elavtal någon annanstans.

16 min
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Privatekonomi

Så sänker du elkostnaden – enkla knepen som gör störst skillnad

Nu är det som kallast och fakturan från din elleverantör extra betungande. Det finns många enkla knep som minskar elkostnaderna drastiskt. Enligt sajten Elskling.se skulle många hushåll minska den totala energikonsumtionen med minst 10 procent per år genom att göra miljösmarta val.

 • Belysning. För det första: Köp lågenergilampor. Men det vanliga husmorsknepet – släck lamporna – är också effektivt. Det kan vara värt att inhandla en timer.
 • Kyl & Frys. Se till att ha rätt temperatur. En kyl ska ha +4C och för frys -18C. Varje grad gör stor skillnad – för varje minskad grad ökar energiförbrukningen med 5 procent, är tumregeln. Frosta av frysen och rengör baksidan av kylen om det går ett par gånger per år.
 • Tvätt. Använd inte torktumlaren i onödan och använd torkskåp sparsamt. Ett tips är till exempel att centrifugera så slipper får du ned torktiden. Ett bra knep är också att tvätta i 40 grader i stället för 60 grader.
 • Diskmaskin. Allmänt: Byt vitvaror. De senaste modellerna är energisnålare, och utvecklingen går snabbt. De flesta nya diskmaskiner är idag däremot A- eller B-klassade.
 • Isolering. Det kan vara värt att se igenom isoleringen i ditt hus.
 • Varmvatten: Var sparsam och se till att varmvattenberedaren blir ordentligt isolerad.
 • Innetemperatur: Rent allmänt kan man kanske leva med en innetemperatur som är aningen kallare. En grad gör stor skillnad i energikostnader.
 • Laddare: Dra ur alla laddare eller andra adaptrar när du inte använder dem.
 • Spis: Att koka med lock och dessutom ha rätt storlek på kastrullen har stor betydelse. Det kan spara 80 procent av energin, skriver Aftonbladet.
4 feb
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Privatekonomi

Undersökning: Majoritet av svenskarna sparar fel

Endast 40 procent av svenskarna anser att de har ett sparande som är ändamålsenligt. Det visar en undersökning som Sifo Kantar gjort på uppdrag av Swedbank och Sparbankerna, enligt ett pressmeddelande.

Drygt 50 procent av de som sparar pengar vet vad som påverkar avkastningen. En av fem tycker att det är svårt att förstå hur risken påverkar sparandet.

Swedbanks privatekonom Arturo Arques tipsar privatpersoner om att investera i 3–4 olika fonder för att sprida sina risker.

Sparekonomen Frida Bratt har sex tips för hur man optimerar sitt fondsparande. Till Expressen delar hon med sig av vad man bör tänka på:

 1. Ha inte för mycket på sparkontot – Man bör alltid ha en buffert på sparkontot, men på grund av inflationen urholkas värdet på pengarna och därmed bör överskottet alltid placeras i fonder där de kan växa istället.
 2. Håll koll på fördelningen – Sparar du på medellång sikt bör du fördela sparandet mellan aktier och räntor, och då gäller det att hålla uppsikt så att fördelningen alltid ger den optimala vinsten. Allt efter förutsättningarna förändras får du balansera om mellan aktiefondsandelar och räntefonder.
 3. Rata aktivt förvaltade globalfonder – Slösa inga pengar på aktiv förvaltning med global exponering, sälj av dyra globalfonder och satsa på breda indexfonder.
 4. Välj aktiv Sverigefond med omsorg – Komplettera globalfonderna med indexfonder med exponering mot Sverige. Ska du välja en fond med aktiv förvaltning? Välj då en mindre fond med tydlig profil och inriktning.
 5. Välj rätt komplement – Titta exempelvis mot USA och Ryssland, och se vad som är läge att sälja av och inte.
 6. Tänk till innan du väljer paketerat – Även om det kan kännas smidigt är paketerade fonder dyrt, och du bör undvika det. Men om du absolut inte orkar sälja fonder själv kan det var ett alternativ. Men! Betala inte mer än 0,4 procent för din blandfond.
3 jan