Bevaka
Privatekonomi

Privatekonomi

Tips: Höststäda ekonomin – tjäna tusenlappar

Med höstens intåg är det också dags att städa upp privatekonomin. fPlus har sammanställt de bästa tipsen från en rad olika experter.

Den ekonomiska personliga tränaren Mia Ingelström ger på sajten Börshajen råd som hon menar gör att du tjänar tusenlappar. Hon tipsar om att det första steget är att rensa i de fasta utgifterna.

”Ett hushåll kan ha allt ifrån några fasta avtal upp till 20–30 avtal. Det som har adderats de senaste åren är alla avtal vi signar upp oss på via nätet”, skriver Mia Ingelström.

Hennes råd är att ta kontroll över avtalen genom att först ta reda på vilka avtal du faktiskt har och säga upp de avtal du inte behöver. Sedan kan du ringa och förhandla med leverantörer och spela ut dem mot varann för att få ner priserna.

”Det är så kul när man ser vilket resultat det faktiskt ger. Flera tusenlappar i sparade utgifter per år är inte en ovanlig utgång”, skriver Mia Ingelström på Börshajen.

Avanza har sammanställt fyra råd där det första är att fylla på den ekonomiska bufferten. Den ska parkeras tryggt på ett sparkonto med insättningsgaranti.

Dagens Industri tipsar om att se över risknivån i sparandet, att städa upp bland vardagsutgifterna och att granska barnens försäkringsskydd för att få ner utgifterna.

Anders Rönnkvist, före detta bankchef och chef för skattemyndigheten, säger till NSD att en god privatekonomi innebär att du har koll på kassaflödet – vilka pengar som åker in och vilka som åker ut.

– Det är bra att spara till en penningbuffert med minst två till tre månadslöner till oförutsedda utgifter som oftast dyker upp, det ger kontroll över din ekonomi samtidigt som det skapar trygghet, säger han.

1 okt
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Privatekonomi

10 tips för högre pension

Skjuter du lätt upp pensionsplanerna på framtiden? Här ger Söderberg & Partners 10 raka tips så att du kan vända på trenden och säkra en stabil framtida ekonomi.

1. Se till att du har koll på läget

Ju tidigare du får koll på din pension – desto större möjlighet har du att påverka den. Börja därför med att göra en samlad bild av dina pensioner online. Det är bara några knapptryck bort.

2. Säkerställ att du har tjänstepension

Arbetsgivaren kan antingen erbjuda tjänstepension via kollektivavtal eller erbjuda en helt egen lösning. Oavsett, se över din nuvarande eller framtida arbetsgivares pensionsplan och kolla om den är konkurrenskraftig.

3. Glöm inte bort det privata sparandet

Att spara tidigt och regelbundet kan göra stor skillnad. Två exempel på sparformer är att sätta undan pengar i ett investeringssparkonto (ISK) eller spara pengar i en kapitalförsäkring.

4. Spara extra till pensionen genom löneväxling

Om du misstänker att din pension kommer att bli låg eller om du vill gå i pension tidigare kan du öka ditt sparande via löneväxling.

5. Se över ditt försäkringsskydd

Att byta till billigare försäkringar eller ta bort försäkringar kan vara ett sätt att minska försäkringskostnaderna och öka pensionsinbetalningen.

6. Se över avgifterna i ditt pensionssparande

För höga avgifterna i äldre försäkringar riskerar att nalla på pensionspengarna. En lösning kan därför vara att flytta till försäkringar med lägre avgifter.

7. Tänk till kring din risknivå

Det finns en grundprincip om att hög risk genererar hög avkastning. Se därför löpande över både risknivå och fördelning mellan aktier och räntebärande placeringar.

8. För över premiepension mellan makar

Om det är stora inkomstskillnader mellan dig och den du är gift med, går det föra över sin premiepension till den med lägre inkomst. Även det är ett sätt att höja pensionen.

9. Planera och optimera pensionsuttaget

I dag ser vi en stigande trend där människor tar ut sina pensioner tidigare och begränsar sina uttag till 5–10 år istället för att ta ut det livsvarigt. Om du överväger detta fundera ett extra varv kring uttagstiden så du inte står utan resurser efter sista uttaget.

10. Ta hjälp av en pensionsrådgivare

Om alla föregående exempel känns för svåra får det vara värt ta hjälp av en pensionsrådgivare som löser krångliga frågor som att ta risk, avgifter, löneväxling.

20 sep