Bevaka
PM Nilsson

Eraldo Peres / TT NYHETSBYRÅN
Opinion & debatt

Ledare: Så bör Sverige kraftsamla mot hoten utifrån

Den hybridkrigsföring som både Ryssland och Kina riktar mot omvärlden sätter stor press på det svenska näringslivet i form av ökad osäkerhet och försenade processer. Det skriver PM Nilsson på DI:s ledarsida.

Några exempel på detta är att Säpo säger att de inte öppnar mejl från kinesiskt ägda företag eller att svenskarna på allvar överväger att sälja Ericsson till USA för att amerikanerna ska kontrollera utvecklingen inom 5g. Vidare tittar regeringen på en lagstiftning som tvingar aktieägare att fråga polisen om man får sälja till utländska aktörer.

Mot bakgrund av detta föreslår Nilsson följande åtgärder för att rusta upp försvaret i näringslivet:

Mer öppenhet från svenska underrättelsetjänsten kring kampanjer mot svenska eller oförutsedda mönster.

Ökad transparens om uppköpen av företag, för att bland annat visa vilka svenska företag som kontrolleras av kinesiska intressen.

Värna svensk kapitalbildning och svenskt ägande. Det innebär att en i grunden fientlig stat inte kan handla upp alla intressanta patent och teknologiskt känsliga företag i Sverige. Det hindrar också staten från att styra och ställa över vem som ska äga eller att staten ska ta över ägandet.

Slutligen, stärk det traditionella försvaret.

"Om den här regeringskonstellationen inte orkar finns det en mycket bred försvarsvänlig riksdagsmajoritet som kan ta över", skriver Nilsson.

9 feb
Donald Trump och Vladimir Putin. TT.
Ledarsvepet

Ledare: Nya världsledare kan ge ett ljusare 2020-tal

Tänk om 2020-talet innebär en ljusning efter ”det mörkare” 2010-talet? Den tanken leker PM Nilsson med i en ledartext i Dagens Industri. Han drar paralleller med skiftet 1970/1980 då många hade en dystopisk syn på framtiden. Men i själva verket blev 1980-talet, enligt PM Nilsson, det glada årtiondet. Bland annat efter nya ledarskap i flera länder som dämpade ”atombombsångesten” genom att sätta stopp för det kalla kriget.

På samma sätt hoppas Nilsson att nya ledare i USA, Ryssland och Storbritannien ”kan ge en bättre och ljusare utveckling” under det kommande decenniet. Både USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin kommer enligt Nilsson att ha lämnat sina poster senast 2024.

Även Expressens ledarredaktion ägnar sig åt framtidsspaningar in i det nya decenniet och lyfter fram brexit och det amerikanska presidentvalet som stora händelser. Man menar också att ”Sverige framstår som alltmer vilset i den nya värld som tar form.” Bland annat pekar man på Sveriges avsaknad av Natomedlemskap samt att EU delvis kommer bli en annan union när brexit väl genomförts.

Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg summerar 2019 genom att fokusera på Sveriges arbetsplatsolyckor och konstaterar att nästan 50 personer dog på jobbet under året. Han menar att mycket måste göras för att komma tillrätta med problemet – både från politiskt och medialt håll.

30 dec 2019