Bevaka
Peter Malmqvist

Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Affärslegend tror på börsen - men det blir ryckigt

– Börsen fortsätter trendmässigt uppåt, men med fortsatt hög volatilitet.

Det säger Arne Karlsson, styrelseledamot i Maersk och före detta vd för Ratos. Han berättar i EFN:s börslunch att han ännu så länge ser positivt på utvecklingen på börsen.

Så länge det inte blir lågkonjunktur och de strukturella hoten inte realiseras – till exempel de geopolitiska hoten – ser han ingen anledning till oro.

– Jag tror att det handlar om den här dualiteten mellan å ena sidan låga räntor och tillgång till hög likviditet, och god vinstutveckling, och å andra sidan mängder av hot. Beroende på styrkan i de här krafterna så får vi en ryckig utveckling. Men ännu så länge dominerar den positiva sidan, säger han till EFN.

Samtidigt levererar han ett varningens ord:

– I alla kriser ska man titta efter var de högsta belåningarna finns för det är där ränteuppgångar och konjunkturnedgångar träffar hårdast, säger han till EFN.

DI:s Henrik Mitelman bedömer också att börsen fortsättningsvis har potential. ”Det är sällan som börsen kraschar innan den har lyft”, skriver han. ”Mer traditionella "value stocks" har sjunkit och Stockholmsbörsen är oförändrad under de senaste tre åren, samtidigt som vinsterna har lyft”, skriver han.

fPlus börsanalytiker Peter Malmqvist skrev i sin senaste krönika att de små börserna, som Stockholmsbörsen, historiskt har bättre avkastning.

30 okt 2018