Bevaka
Penningpolitik

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Räntan och inflationen

”Inflation är nästa möjliga krisscenario”

Vid en kommande kris måste inflationsbekämpning gå före sysselsättning, skriver Gunnar Eliasson, professor emeritus i industriell dynamik, på Svd Debatt.

”Många års slapp penningpolitik och negativ ränta, särskilt inom EU, har pumpat världsekonomin full med likviditet, som bara väntar på att aktiveras. I Sverige har samma penningpolitik motiverats av att hålla nere kronkursen, för att hjälpa fram en export, som inte behövt någon hjälp från det hållet, och sänka en arbetslöshet, som i ett internationellt perspektiv redan var låg.”

I industriländerna ligger den monetära räntan sedan länge långt under den naturliga ränta, konstaterar han. En förklaring är den inflationsdämpande låglöneexporten från Kina. En annan är att den nya gig-ekonomin har försvagat fackföreningarna, och att effektivare tillverkning har hållit lönerna i schack genom att eliminera låglönejobb. Allmänna förväntningar om fortsatt låg inflation och ränta är ytterligare en förklaring, som tillfälligt kan ha hållit löner och inflation på mattan.

”Men när nu den amerikanska centralbanken börjar justera upp räntan för att återställa normala förhållanden kan mycket oväntat inträffa. Förväntningarna kan ändra förtecken, och skapa oväntade icke linjära ketchupeffekter i form av plötslig inflation.”

Expansiv penning- och finanspolitik under en god konjunktur har drastiskt reducerat förutsättningarna att föra expansiv politik under den kommande lågkonjunkturen – den ”likviditetsstinna världsekonomin har blivit en inflationistisk krutdurk”, skriver han.

”Då måste inflationsbekämpning få företräde före arbetslöshet.”

17 feb
Vice riksbankschef Cecilia Skingsley. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbankens räntepolitik

Analyser: Stor risk att Riksbanken tvingas backa

Vid nästa lågkonjunktur är räntevapnet satt ur spel, skriver DI:s Johanna Jeansson i en analys av onsdagens räntebesked. Hon menar att banken istället för att sänka räntan kan tvingas ta till mer eller mindre extrema åtgärder.

Då kan det behövas expansiv finanspolitik även om en sådan är svår att tajma och dessutom svår för folkvalda politiker att avsluta. En annan lösning kunde vara nya typer av utökat samarbete mellan finanspolitiken och Riksbanken, skriver Jeansson.

Ett exempel är så kallade helikopterpengar som finansieras direkt via centralbanken. Tanken är att det ska strö pengar över ekonomin och därmed stärka konjunkturen. 

”Budskapet är att Riksbanken sköter sitt och finansdepartementet sitt – i linje med den ordning som skapades för 25 år sedan. Men sådana ordningar kan ändras. Nya tider kräver nya tag”, skriver hon.

Även Per Lindvall talar om nya samarbeten

Om Riksbanken ska börja dansa i takt med verkligheten krävs extern hjälp – av en expansiv finanspolitik. Det skriver Per Lindvall i en analys för Realtid.se efter Stefan Ingves besked att räntan ligger kvar på minus 0,25 procent på onsdagen. ”Men den synkade tyska, holländska, finska och svenska budgetdisciplinen ihop med sparsamhetsdygden har låst in det instrumentet. Förhoppningsvis inte för gott”, fortsätter han.

Placeras Pekka Kääntä konstaterar att Riksbankens signal om ny räntehöjning i höst villkoras av att inflationen och konjunkturen håller i sig. Det är också här han ifrågasätter Ingves bedömning. ”För Riksbanken gäller det nu att hålla tummarna för att deras konjunkturbedömning håller. Det är långtifrån säkert”, skriver han.

Det är tydligt att flera i Riksbankens direktion gärna vill komma ifrån minusräntan, men det är långtifrån hugget i sten att de lyckas. Det skriver DN:s Carl Johan von Seth i en analys.

”Stefan Ingves kan få problem att motivera en höjning om konjunkturen fortsätter att dämpas. Allt beror förstås på hur ekonomin och särskilt inflationen utvecklas det kommande halvåret”, skriver von Seth.

Enligt SvD:s Johan Carlström är risken överhängande att Riksbanken tvingas ställa in sina planerade höjningar. Han skriver att boräntan med största sannolikhet inte kommer att öka speciellt mycket de närmaste åren.

13 feb