Bevaka
Pass

PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP
Valet i Spanien

Spaniens val: Stark frammarsch för extremhögern

Efter söndagens nyval i Spanien nosar inget parti på egen majoritet. Därmed har den politiska krisen i Spanien om möjligt förvärrats, skriver TT.

Socialistpartiet PSOE är fortsatt största parti, med 120 mandat. Dock är det långt ifrån de 176 mandat som behövs för att bilda majoritet.

Det blev inte heller något succé för de andra etablerade partierna.

Konservativa PP fick ett viss uppsving med 88 mandat, 22 mer än i valet i april. Men det är långt ifrån den återhämtning de hade hoppas på. Mycket av de tidigare mandaten har förlorats till det högerpopulistiska Vox som har stigit med fem procentenheter till 52 mandat, tagit , skriver The Economist.

Vox har även slukat stöd från Vänsteralliansen Unidas Podemos som tappade sju mandat medan det roderlösa centerpartiet Ciudadanos nästintill kollapsade från 57 till 10 mandat.

Även om PSOE har förtur att bilda regering riskerar de fortsatta politiska låsningarna att bidra till ett nytt dödläge.

Enligt Niklas Bremberg, är motsättningarna mellan de olika blocken är för stora för att det ska bli tal om någon samlingsregering, skriver TT.

– Insatserna är så pass höga för partierna nu att de måste söka kreativa vägar framåt. Ett alternativ för Sánchez är att försöka förmå Partido popular att släppa fram en PSOE-budget genom att avstå från att rösta. Men söker han sig vänsterut för ett bredare stöd måste han få med sig katalanska partier, säger han.

11 nov 2019
Kompetensutvisningarna

Postnord bekräftar: Vi slarvade bort utvisade Peters pass

Småföretagaren Peter Lincoln som ska utvisas från landet missade igår sitt plan efter att Postnord hade tappat bort hans nybeställda pass. Idag bekräftar Postnord att hanteringen brustit.

I början av 2017 fick amerikanen Peter Lincoln beskedet att han ska utvisas från Sverige. Anledningen är att han inte tagit ut lön från företaget och reglerna säger att arbetskraftsinvandrare måste kunna försörja sig själva efter två år. Peter har dock försörjning på annat håll, men det spelade ingen roll.

I måndags klockan 16.35 skulle han ha suttit på planet mot USA, men eftersom Postnord hade tappat bort hans nybeställda pass missade han flighten.

Nu bekräftar Postnord för fPlus att försändelsen kommit på avvägar.

Redan den 11 oktober skulle postpaketet ha delats ut till Peter Lincolns hemadress i Gamla stan, men istället skickades det felaktigt till ett ombud.

– Orsaken är okänd, men det är troligt att paketet fått en felaktig fraktsedel, säger Julia Spector, presschef på Postnord Sverige.

Paket skickades tillbaka för omsortering, vilket fördröjde processen ytterligare. När väl paketet identifierats skulle det ha lämnats ut i fredags, men enligt Peter Lincoln skedde det aldrig.

– Vi kan bara se att försändelsen lämnades, men vi ser också att leveransen misslyckades, säger Julia Spector.

Peter försökte desperat få kontakt med Postnord under den gångna helgen. Klockan 08.00 på måndagen fick han beskedet att passet kunde lämnas ut på tisdagen, alltså en dag försent.

Först klockan 11.00 på måndagen meddelades att passet fanns att hämta 15.00 på terminalen i Segeltorp. Peter missade planet och tvingades boka om biljetten för 125 dollar.

– Det är högst beklagligt. Vi är förstås väldigt ledsna för detta, säger Julia Spector till fPlus.

23 okt 2018