Bevaka
Partiledardebatt

Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: För M är ett extraval allt annat än riskfritt

På onsdagen ägde årets första partiledardebatt i riksdagen rum. Tonläget mot Januariavtalets partier var hårt och Moderaterna lyfte frågan om ett extraval.

Mikael Hermansson på Borås Tidnings ledarsida frågar sig vad Moderaterna skulle ha att vinna på en sådan strategi. Att M och KD markerar mot regeringen och samtidigt undviker replikväxlingar med SD, för dem allt längre bort från de övriga borgerliga partierna, skriver han.

”Det extraval som moderatledaren under partiledardebatten talade sig varm för kan ju sluta med att han, snarare än som regeringsbildare med Åkessons parti som stöd, vackert får finna sig i att bli ett väsentligen mindre stödparti åt en SD-regering” skriver Mikael Hermansson.

Reidar Carlsson på Norrtelje Tidning skriver att Vänsterpartiet, som har kommit med nya hot om misstroendeförklaringar mot Stefan Löfven, skulle ha lite att vinna på ett sådant utfall. För dem borde Januariavtalet alltid vara att föredra över en M-KD regering med stöd av SD.

”Det tycker antagligen Jonas Sjöstedt fortfarande. Trots det säger han sig vara beredd att fälla Stefan Löfven som statsminister, vilket antagligen skulle leda till nyval” skriver Reidar Carlsson.

Håkan Boström på Göteborgs-Posten skriver att högern i svensk politik är formad kring en tydlig agenda: en politik för ordning och reda. Regeringssidan, däremot, är betydligt mer splittrad och enas framförallt över vad den är emot. I mitten av huvudkonflikten i svensk politik står idag Liberalerna.

”Var Liberalerna sätter ned foten får betydelse för lång tid framöver. Ska man odla sin kulturradikala, utopiska ådra tillsammans med V, eller värna sin borgerliga hemmahörighet även när det blåser mer konservativa vindar” skriver Håkan Boström.

16 jan
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Partiledardebatten vittnar om de politiska sprickorna

Sedan söndagens partiledardebatt i Agenda och onsdagens debatt i riksdagen har den svenska regeringsbildningen och partiledarnas prestationer debatterats flitigt på landets ledarredaktioner. ”Det är inte år 2014 längre” konstaterar Karin Phil på Göteborgs-Posten och ifrågasätter politikernas verklighetsförankring.

Istället för att presentera lösningar på samhällets stora utmaningar menar Karin Phil att partiledarna fastnar i känsloargument och slentrianmässiga svar.

Karin Bergkvist på Gefle Dagblads ledarsida skriver om migrationen, något som delar Januariavtalets parter. Största sprickan syns kanske hos Socialdemokraterna som å ena sidan tacklas med Miljöpartiets krav på en mer human flyktingpolitik och å andra sidan med den ekonomiska bördan hos kommunerna, som till stor del är S-styrda.

”När nu S-ledaren uttalar sig om en stramare migrationspolitik för att sedan delvis pudla förstärker det bara bilden av en socialdemokrati med en spretig, inkonsekvent migrationspolitik” skriver Karin Bergkvist.

Sprickorna i Januariavtalet tycks dock ena dess opposition, menar Reidar Carlsson på Norrtelje Tidning. Han skriver att M, KD och SD mer än gärna svartmålar det politiska läget. ”Men Ebba Busch Thor bortser från att det inte fanns någon majoritet i riksdagen för en sådan regeringspolitik. Eller menar hon att Sverigedemokraterna i stort sett har samma politiska mål som allianspartierna?”

17 okt 2019