Bevaka
Parisavtalet

GABRIEL BOUYS / AFP
Ledarsvepet

Ledare: Parlamentariker har inte betalt för att larma

På måndag samlas ledare från världens länder för klimattoppmötet COP 25 i Madrid. Fyra år har gått sedan toppmötet i Paris som lade grunden för Parisavtalet och länders åtaganden om utsläppsminskningar.

Johan Rudström på UNT:s ledarsida skriver att de senaste tio årens klimatsatsningar har varit spretiga då stora satsningar på förnybar energi har gått hand i hand med en ökning av den fossila energin. ”Världsledarna räddar inte klimatet nu heller” skriver han och pekar på att det tydligaste klimatengagemanget syns på gräsrotsnivå.

Sydsvenskans ledarsida skriver att det är hög tid att se verkligheten i ögonen, konsekvenserna av växthusgasernas utsläpp är synliga. ”Visst, det är lätt att vara efterklok. Men om makthavarna hade lyssnat på klimatvetenskapen för tio år sedan så hade situationen varit en annan, och uppgiften betydligt lättare” skriver de.

Ledarsidan ser därför optimistiskt på det kommande klimattoppmötet då en viktig del är att fylla på Parisavtalet med mer konkret innehåll. ”Klyftan mellan vad som lovas och vad som görs måste inte bara minska, den måste slutas helt” skriver sydsvenskan.

Samtidigt har ett nödläge för klimatet utlysts i Europaparlamentet. Daniel Braw på Barometerns ledarsida är kritisk och menar att nödläget indikerar ageranden som inte är realistiska.

”Europaparlamentariker har dock inte betalt för att larma, än mindre för att avskaffa den politiska process som de har fått väljarnas förtroende att förvalta. (...) Deras uppdrag är att möta utmaningarna med väl avvägd politik” skriver Daniel Braw.

28 nov