Bevaka
Omställningen på arbetsmarknaden

Omställningen på arbetsmarknaden

Många fler sägs upp – industrin värst drabbad

Nära dubbelt så många anställda har blivit av med jobbet efter sommaren jämfört med samma tid i fjol, visar nya siffror.

Signalerna blir allt tydligare – arbetslösheten stiger nu snabbare än många trott.

När bara drygt halva september har passerat har Trygghetsfonden TSL fått in fler uppsagda arbetare, 750 personer, som behöver hjälp att hitta nytt jobb, än under hela september i fjol.

– Vi ser ett klart högre inflöde nu, säger TSL:s vd Caroline Söder.

Fram till halvårsskiftet låg uppgången i antalet uppsagda som sökt stöd hos TSL med 17 procent, jämfört med samma period i fjol.

– Den siffran kommer att vara högre fram till årsskiftet, säger Caroline Söder.

Framför allt är det inom industrin, handeln och bygg som konkurserna och /eller uppsägningarna ökar.

– Speciellt inom industrin ser det ut att öka mer än i andra branscher, säger Caroline Söder.

Ungefär samma utveckling rapporterar tjänstemännens systerorganisation TRR. I augusti var uppgången i storleksordningen 30–35 procent. Och halvvägs in i september är den tilltagande trenden likartad. Fram till och med augusti i år, har 33 procent fler uppsagda tjänstemän landat hos TRR, än under samma period i fjol.

– Men det är från låga volymer, man får sätta de här siffrorna i visst perspektiv. Det är fortfarande under snittet för 2000-talet, säger TRR:s vd Lennart Hedström.

Den sammantagna kvartalsstatistiken från TSL och TRR kommer om några veckor.

När SCB kom med sin arbetslöshetsstatistik häromdagen, larmade många bedömare om att arbetsmarknaden verkar ha försämrats snabbare än väntat. Regeringens egen prognos är redan överspelad.

Å andra sidan är det fortsatt hyfsat lätt att hitta nytt jobb, runt 60 procent av de uppsagda brukar ha fått nytt jobb inom tre månader, enligt TSL. Från TRR:s sida är det till och med fler som får nytt jobb nu än för ett år sedan.

– Det är en väl fungerande arbetsmarknad för tjänstemän fortfarande, säger Lennart Hedström.

De regionala skillnaderna är för närvarande ganska stora. I industritunga Västra Götaland och Mellansverige ser det sämre ut medan Norrland har en rätt god arbetsmarknad fortfarande.

20 sep 2019