Bevaka
Nordirland

Kirsty Wigglesworth / TT / NTB Scanpix
Brexit - analyser

fPlus listar: Här är brexitproblemen som uppstår direkt

Det är nu knappt en månad kvar tills Storbritannien ska lämna EU. Förhandlingarna om ett reviderat utträdesavtal pågår för fullt och om de misslyckas går Storbritannien sannolikt mot en hård Brexit. Osäkerheten är stor, och risken att Storbritannien går ur EU utan ett utträdesavtal är fortfarande påtaglig.

Om Storbritannien går ur EU utan ett avtal kommer Storbritannien klassas som ett ”tredje land” vilket bland annat innebär att handel med Storbritannien sker under samma villkor som handeln med exempelvis Indien, Pakistan eller Ryssland.

Om det sker kommer det få konsekvenser för alla företag som direkt eller indirekt handlar med EU, de allvarligaste konsekvenserna är långsiktiga men vissa kan slå till direkt.

fPlus har listat några av de effekter som lär uppstå redan dag 1:

1. Tullkostnader

Tullar riskerar att uppstå på diverse olika varor redan den 30 mars, detta innebär ökade kostnader för export/import och lär leda till högre priser för dig som konsument.

2. Krav på ursprungscertifikat

Många varor kan behöva ursprungscertifikat för att komma in i Storbritannien, något som sällan behövs idag. Företag som inte ordnat fram detta i tid

3. Handelsstopp för de som inte förberett sig

Företag som inte har ett så kallat EORI-nummer (vilket kan ansökas om hos Tullverket) lär inte kunna exportera eller importera mellan EU och Storbritannien. 

4. Tulldeklarationer

Varor kommer behöva tulldeklaration, företag behöver därför räkna med att detta leder till ökad administration och längre väntetider vid gränsen. 

5. Gränsproblem

Gränskontroller för varor innebär att lastbilar, fartyg och tåg kan fastna vid gränsen. Det innebär att det är svårt att bedöma när varor kommer fram, och kan leda till höga kostnader. Redan de första dagarna kan detta leda till att varor saknas på brittiska varuhus.

6. Läkemedelsbrist

Läkemedel som inte finns i lager kan börja ta slut redan första dagen, detta lär dock inte gälla livsnödvändiga läkemedel.

7. Långsemester istället för weekendresa

Problemen längs gränserna kan också få konsekvenser för de som reser på semester, framförallt de som anländer via färja eller bil.

8. Oroligheter i Nordirland

En fysisk gräns kan uppstå mellan Nordirland och Irland vilket kommer påverka alla de som pendlar och riskera att leda till oroligheter.

9. Data

Också data kan i dagsläget flöda relativt fritt mellan EU och Storbritannien. Detta kan ändras den 30 mars då det exempelvis kan bli olagligt för europeiska företag att lagra data från brittiska medborgare utan deras tillåtelse och vice versa, något som kan leda till höga böter. 

För att hantera konsekvenserna av en hård Brexit har brittiska regeringen förberett omplacering av tusentals offentliganställda, militärer och poliser för att hantera ökad byråkrati, gränsproblematik och oroligheter i Nordirland.

Också från EU och Sverige förbereds nu åtgärder för att kunna hantera konsekvenserna av en hård Brexit. Om dessa åtgärder behöver vidtas återstår att se.

26 feb