Bevaka
Netflix

Mostphotos
Det globala entreprenörskapet

Boosta din glädjekänsla – och prestera bättre på jobbet

Entreprenören och Ted talks-föreläsaren David JP Philips ger tips på hur du kan känna dig lycklig samtidigt som du driver ditt företag, skriver Driva Eget.

Efter att själv ha gått igenom en flera år av depression och en känsla av att hela tiden slå sig fram med företaget, kom han för några år sedan fram till en djup insikt.

I grunden handlar det om att gå från ett egocentriskt perspektiv till ett altruistiskt. Att lära sig ställa sig rätt frågor. I stället för att fråga sig "Hur kan jag tjäna mer pengar på det här?" bör du fråga dig "Hur kan jag få dig att växa som mest?".

Det kan låta flummigt för många, så därför försöker Philips förklara det utifrån ett kemiskt och biologiskt perspektiv.

Det vanliga är att man fyller sitt liv med en farlig cocktail av serotonin, endorfin, testosteron och lite kortisol, vilket leder till stress, negativitet och tunnelseende.

Men med olika mentala och fysiska övningar kan du i stället boosta hormoner som hjälper dig att prestera bättre. Oxytocin kan slå ut stresshormonen kortisol, endorfiner ger ett humorisiskt inslag i livet medan testosteron får dig att lyckas bättre i dina prestationer.

Särskilt dopamin är viktigt att i dagens stora utbud av Netflix, mobilspel och likes på Facebook. Detta eftersom de här aktiviteterna överöser oss med snabba kickar vilket i längden sänker vårt humör och hämmar vår motivation.

Rådet är därför att återgå till aktiviteter som gjordes innan allt detta existerade, som träning, läsning eller hobbies och därmed fylla sitt liv med ungefär 80-85 procent långsamt dopamin.

Kontentan är att större självmedvetenhet kan göra underverk för ditt sätt att hantera livets utmaningar, menar Philips.

24 jan
Apple och techjättarna öppnade starkt på torsdagen. Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Tech lyfte Wall Street till nya rekord – Boeing lyfte

Wall Streets oro för en upptrappad konflikt mellan USA och Iran tycktes på torsdagen ha avtagit ytterligare och vid stängning låg huvudindexen klart högre:
• S&P 500: +0,7 procent
• Nasdaq: +0,8 procent
• Dow Jones: +0,7 procent
Därmed handlades samtliga indexen på rekordnivåer och Dow närmade sig 29 000 punkter. Redan i går stängde S&P 500 på ny rekordnivå efter att Donald Trumps tv-tal om att USA planerade flera sanktioner snarare än en militär upptrappning lugnat marknaderna. Under torsdagen sa Trump till reportrar att han redan godkänt en utökning av sanktionerna mot Iran.

Techjättarna tog täten i torsdagens uppgång. Apple steg 2,1 procent efter uppgifter från Bloomberg om att senaste Iphone 11 har sålt klart bättre i Kina än föregångarna. Det innebar att aktien stängde på rekordnivån 309,63 dollar.

Samtidigt steg Alphabet 1,1 procent, Microsoft lyfte 1,3 procent och Facebook ökade 1,4 procent, medan Amazon steg 0,5 procent. Netflix vände däremot ner med 1,1 procent och svenska Spotify tappade 0,7 procent.

Även finanssektorn gick bra och Goldman Sachs hörde till vinnarna, upp 2 procent.

Boeings aktie steg 1,5 procent efter att ha tappat i går till följd av kraschen i Iran. Under kvällen uppgav flera underrättelsekällor att det ukrainska Boeingplanet skjutits ner av Iran och Kanadas premiärminister Justin Trudeau krävde en utredning.

Den senaste tidens börsraket Tesla backade för första gången under 2020 och handlades ner 2,2 procent. Under torsdagen fick elbilstillverkaren flera sänkta rekommendationer efter att aktien stigit över 100 procent på tre månader och över 17 procent sedan årsskiftet.

Varuhuskedjan Kohls tappade 6,5 procent efter att ha rapporterat lägre försäljning i julhandeln och varnat för att vinsterna för helåret kommer att landa i det lägre spannet av den redan sänkta prognosen, skriver CNBC.

9 jan