Bevaka
Nationalism

TT
Ledarsvepet

Ledare: Vi ska vara stolta över vad tidigare generationer åstadkommit

Nationaldagen 6e juni väcker frågor om svensk kultur, historia och identitet, något som diskuteras på flera ledarsidor runt om i landet. David Lindén på Jönköpings-Postens ledarsida ger en historisk återblick och menar att det är beklagligt att många menar att Sverige inte har en historia att vara stolta över. ”Svensk historia har inte alla svar men den visar att det tidigare funnits problem och utmaningar som har lösts. (…) Lägg därtill att Sveriges långa period av fred inte har varit gudagiven utan resultatet av hård och ibland skoningslös realpolitik så blir nationaldagen fullt förståelig. Vi ska vara stolta över vad tidigare generationer har åstadkommit för att kunna ta vårt land in i framtiden. För vi har inget annat land som vi kan kalla vårt eget” skriver Lindén.

Daniel Persson på Norrbottens-Kurirens ledarsida skriver om den svenska identiteten i mötet med ett mer mångkulturellt Sverige, något som ofta skapar en förvirringsfas. ”Det är denna som ger upphov till idéer om att svenska flaggan skulle vara rasistisk eller att riktiga svenskar måste gilla myggplågade midsommarlekar som många i själva verket avskyr som pesten”. Det är en ständigt pågående debatt som grundar sig i en politisk splittring, skriver Persson. ”Mötet har dock gjort det uppenbart för många att det ändå finns en svensk kultur. Vi är såväl öppna och välkomnande som tillknäppta och lite hopplösa att komma inpå livet. Det kan vara krävande att lära känna en svensk. Det är dock ofta värt besväret. Vi ställer upp för våra nära och kära” skriver Persson.

Kring detta resonerar även Mikael Hermansson på Borås Tidnings ledarsida. Det är dags att måla om Sverigebilden, skriver han. ” Nationaldagens färg är faktiskt inte blå och gul. Inte heller är Sveriges historia enfärgad – även om berättelsen om den röda stugan fortfarande tål att berättas”. Den röda stugan restes i en tid av sociala utmaningar, i ett 1800-tals Sverige som präglades av såväl en storartad nationalism som en outvecklad demokrati, där en dryg halv miljon svenskar lämnade landet för att söka bättre levnadssituationer, skriver Hermansson. ”Det är här som rödfärgen blir nationalfärg. Det ligger i sakens natur att den gjorde sig bra med den frodiga grönskan som bakgrund, men det var i de röda fanorna som den bäst återspeglade de politiska förändringar som omskapade de många egna hemmen till ett folkhem”. Idag har Socialdemokraterna tappat greppet om kraften att enskilt styra stora samhällsreformer, ”dessvärre finns det inget trovärdigt alternativ efter Alliansregeringen av modell 2006 som kan fatta penseln i en tid då Sverige är i stort behov av både renovering och ommålning” (…) Det går helt enkelt inte längre att tala om att en kulör berättar hela historien om Sverige” skriver Hermansson.

8 jun
Gustavo Garello / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
G20 mötet i Buenos Aires

Konflikter och dispyter väntas överskugga G20-mötet

Obekvämt, spänt, konfliktfyllt. Så förväntas stämningen bli när världens 20 länder, som står för 85 procent av den globala bruttonationalprodukten, samlas i G20-mötet i Argentina i morgon.

Året tema om rättvis och hållbar utveckling riskerar att helt hamna i skuggan av konflikter, gräl och skärmytslingar mellan länderna, skriver TT.

Det handlar dels om spänningarna mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands dito Vladimir Putin i spåren av dispyter om nedrustningsavtalet och Rysslands senaste aggression mot Ukraina.

Det blir också första gången som Storbritanniens premiärminister Theresa May träffar Putin efter giftattacken i Salisbury, skriver DN.

Särskilt laddat väntas det bli mellan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman efter av mordet på den saudiske journalisten och regimkritikern Jamal Khashoggi i Istanbul.

Framför allt kommer strålkastarljuset att riktas mot Trump och Kinas president Xi Jinping där många hoppas på någon form islossning i de frostiga handelsrelationerna.

Inför mötet har Trump twittrat: "Om företag inte vill betala tullar, bygg i USA. I annat fall, låt oss helt enkelt göra vårt land rikare än någonsin!".

Detta blir dessutom det tionde året sedan G20 inrättades i efterdyningarna av finanskrisen 2008. Det anses som en viktig tidsmarkör för att utvärdera vad länderna har och inte har åstadkommit och vilket roll de spelar i tider av nationalism och geopolitisk konkurrens, skriver den amerikanska tankesmedjan Council of Foreign Relations.

Läckta utkast till toppmötets slutkommuniké visar att länderna, för första gången sedan bildandet, inte kan enas kring en formulering om att de förkastar protektionism, skriver DN.

Internationella valutafonden (IMF) har varnat för att protektionism, som tar sig uttryck i ökade handelsspänningar, bidrar till en snabbare inbromsning av den globala tillväxten.

29 nov 2018