Bevaka
Narkotika

Montage TT.
Plastpåseskatten

Starka reaktioner mot plastpåseskatten

Reaktionerna mot plastpåseskatten är starka. SD menar i Aftonbladet att tulltjänstemännen nu måste börja räkna plastkassar.

Gårdagens artikel i fPlus om att plastpåseskatten var på väg att röstas igenom i riksdagen väckte starka reaktioner, inte minst i sociala medier. Svensk Handel kritiserade skatten på punkt efter punkt. Artikeln delades vidare av många och bland kommentarerna märktes uttryck som ”godhetsposerande”, ”verklighetsfrånvänt” och ”felriktat”.

Vid eftermiddagens omröstning i riksdagen röstade samtliga partier utom Moderaterna och Sverigedemokraterna som väntat för skatten. Det innebär att det från maj införs en skatt på tre kronor för plastbärkassar och 30 öre på mindre plastpåsar. Butikerna räknar med att en plastkasse kommer att kosta kunderna 6–7 kronor.

I en debattartikel i Aftonbladet skriver två företrädare för SD att regeringen återigen straffar skattebetalare. Partiet menar att skatten för med sig bisarra konsekvenser som att tulltjänstemän nu måste börja räkna plastkassar vid Sveriges gränser.

”Upp till 40 plastkassar får man importera, 41 räknas som ett brott. Det är bra att ha i åtanke för den som anser att tullen bör lägga mer kraft på att förhindra införsel av narkotika och illegala vapen”, skriver Martin Kinnunen, miljö- och klimatpolitisk talesperson, och Eric Westroth, skattepolitisk talesperson, i Aftonbladet.

29 jan