Bevaka
Näringspolitik

Mostphotos/Privat
Företagsklimatet i Sverige

Klädsamt lyft för Ovanåker

Tålamod, lyhördhet och hårt arbete tog Ovanåker till tätpositionen i Svenskt Näringslivs företagarenkät i Gävleborgs län. Kommunen fick betyget 3,6 på en sexgradig skala i det sammanfattande omdömet.

En taggad Håkan Englund, kommunstyrelsens ordförande (S), siktar ännu högre och sneglar på landets bästa kommuner. Förebilden är Vårgårda i Västra Götaland, som är bäst i landet med omdömet 4,7.

– Det räcker inte att placera sig bra i Gävleborg. Vi måste sikta ännu högre och lära oss av de allra bästa kommunerna, säger han.

En styrkefaktor är det politiska styret som delas mellan socialdemokrater, moderater och liberaler. Håkan Englund anser att det bidrar till stadga och kontinuitet i det näringspolitiska engagemanget.

– Förhållningssättet är mycket pragmatiskt. Utgångspunkten är att företagen är helt avgörande för jobb och välfärd i kommunen, säger han.  

En näringspolitik i fritt fall under flera år står i skarp kontrast till den politiska U-sväng som genomfördes 2011 och som innebär att företagsfrågorna behandlas på ett mer strukturerat och målmedvetet sätt, förklarar moderaten Mikael Jonsson, näringspolitiskt ansvarig.

– Det gäller att förstå varandras roller. Kommunen svarar för vissa uppgifter, företagen för andra. Genom att exempelvis förenkla hanteringen av tillståndsgivningen går det snabbt att göra vardagen lite bättre för företagen, säger han.

23 jun