Omställningsstödet till krisande företag under pandemin förlängs över mars och april, enligt SVT. Det nuvarande stödet löper ut den sista februari. Dessutom förlängs korttidspermitteringarna, rapporterar DN.
Enligt överenskommelsen mellan Januaripartierna kan företag med färre än 50 anställda få 90 procent av sina fasta kostnader täckta om omsättningen fallit med minst 30 procent. För större företag gäller 70 procent, skriver SVT.
– För många företag innebär de fortsatta restriktionerna ytterligare en utmaning efter ett extremt tufft år. Därför är det välkommet att regeringen och samarbetspartierna kommit överens om att förlänga både omställningsstödet och de förstärkta nivåerna i stödet till korttidspermittering till och med april månad, säger Jonas Frycklund, biträdande chefekonom på Svenskt Näringsliv, i en kommentar.
Han påpekar att det är viktigt att stöden verkligen snabbt når fram till företagen, vilket även Almegas vd Thomas Erséus framhåller.
– Förslaget är nödvändigt för att rädda jobb och företag även om två extra månader är för lite. Men nu måste fokus ligga på att få ut stöden till företagen utan ytterligare dröjsmål, säger han i en kommentar.
Svenska Taxiförbundet är inne på samma linje.
– Fortsatta restriktioner kräver inte bara förlängda krisåtgärder. Stödpaketen måste också betalas ut, säger Claudio Skubla förbundsdirektör på Svenska Taxiförbundet, i en kommentar.
Regeringen förlänger även stödet till korttidspermittering, rapporterar DN. Detta innebär att kridsdrabbade företag kan använda sig av korttidsarbete med upp till 80 procent av arbetstiden fram till slutet av april. Staten kommer därmed stå för 75 procent av företagens kostnader för arbetstidsminskningen även under april.
– Det handlar om att stötta företagen i en väldigt svår situation och att rädda människors jobb och försörjning. Det här är ett viktigt stöd för att inte behöva säga upp personal, säger Åsa Lindhagen(MP), finansmarknadsminister, till DN.