Bevaka
Moderaterna

Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - regeringsbildningen

Professor: Underskatta inte Annie Lööfs politiska omdöme

På fredag kommer riksdagen av allt att döma att för andra gången rösta ned en föreslagen statsministerkandidat. Det betyder att det nu finns flera scenarier, skriver Tommy Möller, professor i statsvetenskap i en debattartikel i Dagens Industri.

Han räknar upp flera exempel. Det första är att talmannen höjer insatserna och genomför ytterligare en omröstning där chanserna för att den föreslagna kandidaten ska vinna är små. Här skulle såväl Annie Lööf som Jimmie Åkesson vara möjliga, menar Tommy Möller.

Efter det kan det bli Kristersson, men eftersom SD gärna vill ha ett extra val kan de rösta nej även till honom. Ett annat scenario skulle kunna vara att Socialdemokraterna lockar till sig Centerpartiet, genom att göra ännu mer långtgående eftergifter än det som gjordes under förra helgen. Det scenariot tror dock Tommy Möller är osannolikt.

Ytterligare ett scenario skulle kunna vara att Annie Lööf blir statminister i en regering bestående av C och L och möjligen MP.

”Risken är stor att landets första kvinnliga statsminister skulle bli den mest misslyckade”, skriver Tommy Möller. Han fortsätter:

”En del är dock övertygade om att det är detta som är Annie Lööfs stora plan och att det är denna plan som förklarar hennes minst sagt svårförklarliga agerande denna höst. Jag tror – notera ordet tror – det är att kraftigt underskatta hennes politiska omdöme.”

13 dec