Bevaka
Microsoft

Sundar Pichai, Googles vd. Rajanish Kakade / TT NYHETSBYRÅN
Den digitala utvecklingen

It-stormaktens larm: Därför halkar Sverige efter

Sverige måste förbättra sig för att kunna locka till sig it-stjärnor från den nya digitala stormakten Indien, skriver SvD som berättar historien om Sundar Pichais resa från fattigdom till posten som vd för Google.

I Silicon Valley finns det gott om framstående personer med indiskt ursprung som Adobes vd Shantanu Narayen, Hotmails grundare Sabeer Bhatia, usb-skaparen Ajay Bhatt och Ruchi Sanghvi, som tog fram Facebooks nyhetsflöde. Den indiska it-sektorns organisation Nasscom uppger att det startades 1 100 startup-företag förra året vilket skapade 60 000 nya jobb.

Nu har Indien blivit en stormakt inom it-industrin och det pågår en internationell dragkamp om indierna. De senaste åren har flera tusen indier kommit till Sverige för att arbeta inom it.

– Sverige är ett land som har byggts upp av svensk exportindustri. Ska vi fortsätta att vara bra på det måste vi se till att de bästa studenterna kommer till Sverige. Det är en förutsättning för att kunna behålla det svenska välståndet, säger KTH:s vice rektor Stefan Östlund till SvD.

Gauri Kacherikar, chef på svensk-finska it-företaget Tieto i Indien, menar att Sverige måste skärpa sig på två områden. Det ena är att det tar alldeles för lång tid att få arbetstillstånd och det andra är konsensustänkandet.

– Det försenar beslutsfattandet och resulterar lätt i förlusten av möjligheter. Om vi jämför Sverige med andra länder så tror jag att det här långsammare beslutsfattandet gör att Sverige halkar efter, säger Gauri Kacherikar till SvD.

10 feb
KIM KYUNG-HOON / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street stänger på plus efter WHO:s resebesked

Wall Street backade hela torsdagen när dödssiffran från virusutbrottet steg. Strax innan stängning vände dock börserna efter att WHO vid en presskonferens sa att organisationen motsätter sig begränsningar av resande och handel på grund av viruset. Dock deklarerade WHO också globalt nödläge. Flygbolag steg efter beskedet och American Airlines och United Airlines stängde på drygt plus 3 procent.

Vid stängning stod ledande index som följer:
• S&P 500: +0,3%
• Nasdaq: +0,3%
• Dow Jones: +0,4%
Innan börsens öppning rapporterade Coca-cola en rapport i linje med analytikernas förväntningar. Bolaget skriver bland annat att Cola Zero och mindre burkar gav en uppgång för försäljningen. Aktien stängde upp 3 procent.

Flera stora bolag släppte rapport efter börsens stängning i går. Facebooks kvartal blev i linje med förväntningarna men med tydliga kostnadsökningar. Aktien föll 6 procent. Teslas rapport däremot, som innehöll flera positiva prognoser, fick aktien att lyfta 10 procent. Microsofts rapport kom in över förväntan, och framförallt molnverksamheten lyfte resultatet i sista kvartalet 2019. Aktien steg nästan 3 procent.

Strax innan öppning kom nyheten att USA:s ekonomi växte 2,1 procent i det fjärde kvartalet. Resultatet för helåret blev en tillväxt på 2,3 procent, vilket är den svagaste tillväxten på tre år. Samtidigt låg siffran i linje med analytikernas förväntningar.

30 jan