Bevaka
Merkels Tyskland

Halvard Alvik/NTB scanpix/TT / TT NYHETSBYRÅN
Merkels Tyskland

Tyska tillväxtmotorn haltar – ”nu tar de gyllene åren slut”

Nya dystra siffror för Tysklands ekonomin förstärker bilden av att landet går mot en rejäl inbromsning, skriver DI.

Enligt myndigheten Destatis landade tillväxen för 2019 på 0,6 procent, klart lägre än de 1,5 procent som regeringen förutspådde i början av året. Det är den lägsta siffran sedan 2013, då BNP bara växte med 0,4 procent.

En ljusglimt är att de tyska hushållen fortfarande både har arbete och stark köplust, vilket bidrog till att lyfta privatkonsumtionen i fjol med 1,6 procent. Dessutom uppvisar landet ett överskott för sjätte året i rad, vilket öppnar upp för konjunktursdrivande investeringar.

Dock ses en obalans i handelsbalansen. Under 2019 period ökade importen med 1,9 procent, jämfört med året innan, vilket betraktas som allvarligt då utrikeshandeln de senaste 25 åren har stått för 90 procent av Tysklands BNP, att jämföra med Storbritanniens, Kinas och USA:s respektive andelar på 60, 37, 27 procent.

2020 ser inte heller ljust ut, bedömer Capital Economics chefsekonom Andrew Kenningham i en analys enligt DI.

”Den senaste konsensusprognosen från Bloomberg är att BNP åter ska öka med 0,6 procent, men vi misstänker att det blir närmare noll", skriver han och hänvisar till avmattningar i industri-, service- och byggsektorn.

Ett annan belastning är de kommande pensionsutbetalningarna till efterkrigsgenerationen.

Sammanfattningsvis är det tyska undret på väg in i en ny era efter 15 år av hög sysselsättning och tillväxt.

"Nu tar de gyllene åren slut”, skriver den tunga ekonomiprofessorn Bert Rürup i en kommentar i affärstidningen Handelsblatt.

16 jan