Bevaka
Maria Rankka

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kompetenskrisen

Kompetensbristen: Akut läge inom tre av fyra yrken

Färska siffror som Stockholms Handelskammare tagit fram via SCB visar att antalet icke-tillsatta tjänster ökat i snabb takt senaste åren.

Det är värst i huvudstadsregionen och tre av fyra yrken lider nu brist på arbetskraft, enligt Arbetsförmedlingen.

Totalt har 79 925 jobb inom privat sektor i Sverige inte kunnat tillsättas under år 2017.

Av dessa jobb återfinns 37 procent i Stockholm, en region som utgör 23 procent av befolkningen.

Därmed är Stockholm ensam region om att ha en avsevärt större mängd lediga jobb än sin andel av den svenska befolkningen.

- Eftersom Stockholm är landets tillväxtmotor finns det skäl att vara bekymrad när bristen på personal så tydligt drabbar regionen. När näringslivet inte kan rekrytera så blir det också betydligt svårare att växa och utvecklas. Det är ett nationellt problem om tillväxtmotorn tillåts börja hacka, säger Maria Rankka, vd på Stockholms Handelskammare.

Hon anser att situationen är ett politiskt misslyckande.

- När politiker och tyckare pratar om sin oro för att jobben ska automatiseras och försvinna så är företagens stora problem att det inte går att hitta tillräckligt med kompetens. Detta samtidigt som arbetskraftsinvandrare utvisas över bagateller och bostadsbristen gör det svårare att locka anställda till regionen. Det är två problemområden som borde vara mycket mer angelägna att ta tag i, säger Maria Rankka.

2 jul 2018
Ruud, Vidar / TT NYHETSBYRÅN
Den nya flygskatten

Flygskatten stoppar direktlinjer till USA

Flygbolaget Norwegian ställer in två direktlinjer till USA på grund av den nya flygskatten. Det uppger Dagens Industri. Även en inrikeslinje mellan Stockholm och Skellefteå är hotad.

Utöver de inställda linjerna flyttas kapacitet från Arlanda till Oslo och Köpenhamn, skriver DI.

Det är linjerna mellan Arlanda och Las Vegas, samt Arlanda-Oakland-San Francisco som ställs in.

– Vill man flyga till Las Vegas får man flyga via London Gatwick istället, och som det ser ut nu kommer flygen till San Francisco försvinna från oktober och under vintermånaderna, och sedan får vi se vad som händer, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, kommunikationschef på Norwegian till DI.

Enligt DI är Norwegian det enda bolag som flyger de aktuella sträckorna. Därför är det nu sannolikt att neddragningarna leder till ett ökat antal mellanlandningar, vilket kan öka utsläppen, något som flygskattskritikerna har varnat för.

– Nu ser vi vilka konsekvenser flygskatten får. Det som är mest provocerande är att utformningen av skatten är så fruktansvärt dålig. Den medför höga ekonomiska kostnader, men miljönyttan är mycket marginell eller i värsta fall till och med negativ, säger Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare till DI.

Centerpartiets näringspolitiska talesperson Helena Lindahl är starkt kritisk. Inte minst är det hotet mot linjen till Skellefteå som upprör.

– Efter Nextjets konkurs är detta extra allvarligt för Västerbotten. Det är otroligt besvärande och jag förväntar mig att regeringen agerar för att ordna upp problemen man själv skapat, säger hon i ett pressmeddelande.

29 maj 2018