Bevaka
Maria Landeborn

 Anna Breman, Christina Söderberg, Maria Landeborn TT
Riksbankens räntepolitik

Ekonomerna: Så påverkas vi av räntehöjningen

Riksbanken höjer reporäntan – för första gången på sju år – till minus 0,25 procent. Riksbanksdirektionen, med Stefan Ingves i spetsen, motiverar höjningen med att svenska konjunkturen är stark, sysselsättningsgraden historiskt hög, företagen rapporterar stor brist på arbetskraft och kostnadstrycket.

Men vad innebär det egentligen för hushållen och samhället i stort?

Enligt Christina Söderberg sparekonom på jämförelsetjänsten Compricer vore det klokt för den som är högt belånad och redan i dag har svårt att betala sina räntor, att börja spara medan vi fortfarande har "extremt låga räntor", skriver Aftonbladet.

Men för de svenska bolånetagarna, som i hög utsträckning har rörliga boräntor, är det fortfarande ingen brådska att binda räntan, försäkrar hon.

– Det spelar egentligen inte så stor roll just nu. [...] Det kommer att ta lång tid innan räntorna höjs mycket.

För den nervösa finns det flera sätt att skydda sig mot stigande boräntor, enligt Danske Banks sparekonom Maria Landeborn.

"Ett sätt är förstås att binda boräntan och därmed säkra ränteutgifterna under en period av ett eller flera år. Ett annat sätt är att passa på att spara ihop till en räntebuffert medan räntorna är låga”, skriver hon på bankens hemsida.

Det tredje sättet är att börja amortera när räntorna fortfarande är låga vilket i förlängningen kan leda till lägre ränteutgifter.

Och ekonomin i stort? Enligt Peter Rawet, ekonomikommentator på SVT, blir det lite dyrare för företag att låna. Om räntan fortsätter stiga kan det på sikt bli svårare att satsa på nya saker och därmed skapa nya jobb.

Räntehöjningen har också stärkt kronan gentemot euron och dollarn, vilket är en nackdel för exportföretagen. Men än så länge kommer väntas inte valutaförändringarna göra någon större skada, bedömer Swedbanks chefsekonom Anna Breman enligt DN.

– Det är varken en räntechock eller en kronchock det handlar om för företagen, säger hon till tidningen.

20 dec 2018