Bevaka
Mänskliga rättigheter

Thomas Peter / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledarsvepet: ”Kina firar 70 ofria år”

På tisdagen fyllde folkrepubliken Kina 70 år, något som firades med pompa och ståt på Pekings gator. Kina är idag världens näst största ekonomi och på bara några decennier lyftes en stor del av befolkningen ur fattigdom. Men bakom den ekonomiska tillväxten döljer sig fortfarande inskränkningar mot mänskliga rättigheter och hoppet om att landet ska utvecklas i en demokratisk riktning känns långt bort, skriver flera ledarsidor.

Utvecklingen är stark, men inte hållbar, skriver Sydsvenskans ledarsida. ”Den kinesiska yttrandefriheten är inte värd namnet och förföljelsen fortsätter av oliktänkande och minoriteter” skriver de och pekar på hanteringen av protesterna i Hongkong som ett exempel.

De får medhåll från Håkan Boström på Göteborgs-Postens ledarsida som skriver att västländer ofta ser förbi Kinas auktoritära styre, något som kan vara skadligt när Kina investerar allt mer i många länder runt om i världen. ”De otaliga kinesiska arbetslägren, Pekings ökade globala närvaro och den tilltagande och alltmer ingående övervakningen av den egna befolkningen blir sällan några braskande rubriker”, skriver Håkan Boström.

”Så länge den globala handeln är beroende av kinesisk tillverkningsindustri är det svårt att se att det politiska styret skulle ändras. Som demokrat finns det något skrämmande i att se en enpartistat lyckas så väl som Kina gjort” skriver Jacob Sidenvall på Smålands-Postens ledarsida.

Han problematiserar Kinas framgångar i den globala handeln och frågar sig om konsumenter bidrar till upprätthållandet av det totalitära styret genom att köpa havremjölk eller bensin. Samtidigt måste det finnas en gräns för hur mycket information individer ska förväntas ta i beaktande, skriver han.

3 okt 2019