Bevaka
Manpower

Investerare på börsgolvet i New York. Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street föll trots starka rapporter – Boeing sänke

New York-börsernas fall tilltog under veckans sista handelsdag efter att nattens svaga tillväxtsiffror från Kina lagt sordin på investerarglädjen trots flera starka amerikanska delårsrapporter. Vid stängning lyste indexen röda:
• S&P 500: −0,4 %
• Nasdaq: −0,8 %
• Dow Jones: −1,0 %

Sämst gick det för Dow som tyngdes av att Boeings aktie rasade 6,8 procent. Under kvällen rapporterade Reuters att FAA utreder interna meddelanden mellan medarbetare på flygplanstillverkaren som tycks visa att man redan 2016 kände till säkerhetsproblem med olycksplanen 737 Max.

Coca-Cola rapporterade en justerad vinst per aktie på 56 cent och prickade analytikernas snittestimat. Den organiska tillväxten på 5 procent var däremot högre än väntat, skriver CNBC. Aktien steg 1,8 procent.

Kreditkortsjätten American Express vinst blev 2,08 dollar per aktie – något högre än väntat, men aktien handlades ner 2 procent.

Även Manpowers rapport kom in starkare än väntat: Omsättningen kom in i linje med analytikernas förhandstips, men resultatet var betydligt starkare. Aktien steg 1 procent.

Hygienjätten Johnson & Johnson tappade 6,2 procent efter att företaget meddelat att man återkallat ett parti med babypuder som innehåller spår av asbest.

Netflix som steg på i går trots sju sänkta riktkurser efter onsdagens starka rapport rekylerade ner på fredagen. Aktien föll 6,2 procent.

Flera tech-aktier drogs med i Netflix fall, skriver CNBC. Spotify tappade ett par procent.

Och elbilstillverkaren Tesla som stigit nio dagar i rad såg slutligen ut att ha mött en vägg på fredagen. Aktien backade cirka 2 procent.

18 okt 2019
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Arbetsförmedlingens framtid

Arbetsförmedlingen rekryterar – trots varsel

Arbetsförmedlingen ska rekrytera 30 personer från bemanningsföretag, rapporterar Dagens Nyheter. Detta sker bara några veckor efter det att myndigheten varslar 4 500 av sina egna medarbetare.

Enligt de interna dokument som Dagens Nyheter har tagit del av ska de 30 personerna tas in i Lycksele och Skara och arbeta under perioden februari-augusti.

Den information som myndighetens anställda har fått är att anledningen till bemanningsrekryteringarna att det krävs en större personalstyrka eftersom ”myndighetens digitala tjänster ökar i popularitet, och för att fler personer än tidigare väljer att kontakta Arbetsförmedlingen över telefon”.

Arbetsförmedlingens agerande har dock fått kritik.

– Det som vi tycker är provocerande är att man tar in outbildad personal från bemanningsföretag för att kunna jobba med kundtjänst i olika former, i stället för att använda personal som redan finns, säger en anonym arbetsförmedlare till Dagens Nyheter.

Erik Sandström, direktör för verksamhetsområde Direkt på Arbetsförmedlingen, säger till Dagens Nyheter att lösningen bara är tillfällig.

– Planen är att flytta över arbetsförmedlare från lokala kontor så fort det går och fram tills dess så kör vi det här. Vi har just nu inga planer på att rekrytera fler personer från bemanningsföretag.

De personer som rekryteras till Lycksele hyrs in från bemanningsföretagen Manpower och Randstad

22 feb 2019