Bevaka
Lycksele

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Arbetsförmedlingens framtid

Arbetsförmedlingen rekryterar – trots varsel

Arbetsförmedlingen ska rekrytera 30 personer från bemanningsföretag, rapporterar Dagens Nyheter. Detta sker bara några veckor efter det att myndigheten varslar 4 500 av sina egna medarbetare.

Enligt de interna dokument som Dagens Nyheter har tagit del av ska de 30 personerna tas in i Lycksele och Skara och arbeta under perioden februari-augusti.

Den information som myndighetens anställda har fått är att anledningen till bemanningsrekryteringarna att det krävs en större personalstyrka eftersom ”myndighetens digitala tjänster ökar i popularitet, och för att fler personer än tidigare väljer att kontakta Arbetsförmedlingen över telefon”.

Arbetsförmedlingens agerande har dock fått kritik.

– Det som vi tycker är provocerande är att man tar in outbildad personal från bemanningsföretag för att kunna jobba med kundtjänst i olika former, i stället för att använda personal som redan finns, säger en anonym arbetsförmedlare till Dagens Nyheter.

Erik Sandström, direktör för verksamhetsområde Direkt på Arbetsförmedlingen, säger till Dagens Nyheter att lösningen bara är tillfällig.

– Planen är att flytta över arbetsförmedlare från lokala kontor så fort det går och fram tills dess så kör vi det här. Vi har just nu inga planer på att rekrytera fler personer från bemanningsföretag.

De personer som rekryteras till Lycksele hyrs in från bemanningsföretagen Manpower och Randstad

22 feb