Å ena sidan fler livsmedelsinköp på internet, minskat matsvinn och färre restaurangbesök, å andra sidan mer bakning, matlagning, odling och träning. Så påverkas svenskarna av restriktioner och mer hemmatid.
Det är Demoskop, som på uppdrag av Livsmedelsföretagen, har genomfört 1 392 intervjuer för att se hur befolkningens beteenden kring mat och dryck påverkas av krisen.
Intresset och experimentlustan spirar i hemmen. 19 procent uppger att de har lagat mer mat från grunden än innan krisen, 21 procent har bakat mer och 13 procent har ökat sitt hemodlande.
Det är framför allt bullar, olika typer av ljust matbröd samt tårtor och pajer som dominerar bakbordet medan tomater och kryddor toppar listan över vad svenskarna odlar.
– Svenskarna var redan tidigare ett folk med stor kärlek till matlagning, och krisen har förstärkt det beteendet. Netflix i all ära, men det är få serier som kan mäta sig med smaken av hemmaodlade jordgubbar eller lyckan att smaka på ett fluffigt surdegsbröd, säger Jimmy Sandell, kommunikationschef Livsmedelsföretagen.
På frågan vad man hoppas fortsätta med även efter pandemin, så har drygt 30 procent av svenskarna bestämt sig för att fortsätta motionera mer än tidigare. 18 procent tänker minska matsvinnet och 12 procent har ambitionen att äta hälsosammare än innan pandemin.
Viljan att hjälpa livsmedelsföretagen genom krisen är också utbredd. Nästan var fjärde person uppger att de handlar mer från lokala producenter, enligt enkäten.
– Folk inser hur viktiga de mindre butikerna, restaurangerna och producenterna är för det lokala samhället, säger Jimmy Sandell.