Bevaka
Länsförsäkringar

Den turbulenta bomarknaden

Pressade banker – dags att omförhandla bolån

Den hårdnande konkurrensen om bolånen pressar storbankerna som under rapportsläppen vittnat om krympande marginaler och fallande vinster.

Vinnare är bankkunderna – som nu uppmanas att utnyttja en allt bättre förhandlingsposition.

Storbankerna står förvisso fortfarande för den största delen av bolånekakan. Men utlåningstillväxten avtar och andra aktörer tar ett allt större grepp om marknaden samtidigt som nya sajter gjort det enklare att jämföra räntorna.

Att den hårdnande konkurrensen börjar kännas av blev tydligt under veckans - för bankerna - dystra rapportsläpp. Ett positivt tecken, tycker finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP).

– Det är bra för alla konsumenter som har lån att vi har en bra konkurrens, det gör ju också att priserna pressas. Sverige har ju haft ganska höga bolånemarginaler där bankerna tagit ut ganska stora andelar, säger han.

Ökad rörlighet

Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer, märker tydligt av den ökade rörligheten bland kunderna. Framför allt är det de etablerade småbankerna som utgör storbankernas största hot. Vid årsskiftet stod de för nästan 20 procent av den totala bolånestocken, enligt Finansinspektionens Bankbarometer.

Men uppstickarna gör också gör sin del, säger Söderberg.

– Länsförsäkringar och SBAB har tagit väldigt mycket kunder med sina låga räntor. Men det är nog de här små nya aktörerna med specialerbjudanden som gör att vi som kunder börjar ifrågasätta våra banker mer och förhandlar i större utsträckning, säger hon.

– Bara att de finns gör att storbankerna måste skärpa till sig och inte kan fortsätta med de här enorma marginalerna på bolån.

Hungriga aktörer

Sparekonomer som TT pratat med är ense om att nu är dags att ta tillfället i akt och utnyttja situationen. Råden är att vända sig till fler aktörer, kolla på snitträntorna och kontakta de som ligger bäst till.

– Det finns många hungriga aktörer som vill locka kunder samtidigt som storbankerna inte har råd att förlora allt för mycket heller, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt som tycker att det kan vara värt att ha i åtanke vid förhandlingsbordet.

Hon höjer dock ett varningens finger för vissa erbjudanden om helhetslösningar, till exempel de om att i samma veva också föra över allt pensionssparande till samma bank.

– Det behöver inte vara dåligt, men då gäller det verkligen att se till att inte villkoren blir sämre för pensionen bara för att man ska få några punkter lägre ränta.

Hon får medhåll från Claudia Wörmann, sparekonom på SBAB, som tycker att man som kund inte ska behöva känna att man måste vara så lojal banken.

Men medan Bratt tycker att binda räntan är ett uselt alternativ i dagens läge, menar Wörmann att det ändå fortfarande kan ha sina fördelar.

– Om man tänker sig att man ska bo kvar och vill veta vad man ska betala så kan det vara ett alternativ. För stiger räntorna är det där det kommer kännas först.

19 jul
Företagande i praktiken

Fyra av tio företagare har inte planerat för döden

41 av procent av företagarna har inte tänkt igenom vad de vill ska ske med verksamheten om de skulle avlida, skriver Länsförsäkringar i ett pressmeddelande och hänvisar till en egen undersökning.

Av de företagare som planerat efter döden väljer hälften en livförsäkring. Det näst vanligaste är att ha skrivit testamente (29 procent) eller kompanjons- eller aktieägaravtal (27 procent).

– Många företagare tänker nog inte eller vill inte tänka på att en sådan här sak kan ske. Både familjen och företaget är mycket utsatt om företagaren skulle avlida, säger AnnaCarin Eriksson, tjänstepensionsexpert på Länsförsäkringar, i pressmeddelandet.

Hos företagare 62 år och äldre är det vanligare att ha tänkt på vad som ska hända vid ett dödsfall. Kvinnor har oftare skrivit kompanjons- eller aktieägaravtal (37 procent jämfört med män 24 procent) och likaså är detta vanligare i företag med fyra eller fler anställda (44 procent).

Länsförsäkringar har satt samman några tips till företagare:

  • Ordna livförsäkring för familjen för att skapa ekonomiskt trygghet.
  • Är ni fler delägare så skriv aktieägaravtal och teckna livförsäkring så kompanjonen har ekonomisk möjlighet att lösa ut familjen eller den som ärvt aktierna.
  • Se till att ha hembudsklausul i bolagsordningen.
  • Se över bolagsstrukturen i samråd med din revisor.
  • Skriv testamente om du vill styra vem som ärver företaget.
  • Tänk till hur företaget ska hanteras vid eventuell bodelning/skilsmässa, kanske ska företaget skrivas som enskild egendom.
  • Ta hjälp av en rådgivare, då många inte hinner eller tycker det är svårt.
13 maj