Bevaka
Labour

Boris Johnson tillsammans med brittiska soldater på en militärbas i Estland dagarna före jul.  POOL / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - analyser

”Boris hade tur – men han spelade sina kort väl”

Boris Johnson och hans konservativa parti kunde vinna valet i Storbritannien tack vare att de lyckades utnyttja flera skilda faktorer. Det skriver politikprofessorn Matthew Goodwin i tidskriften The Spectator, där han listar nio lärdomar från valet. De är bland annat att väljarna uppfattade att Torys motståndare Labour hade ett kompetensproblem i ledningen, att Torypartiet lyckades samla de väljare som vill lämna EU och att Johnson lyckades hitta ett vinnande budskap som lockade väljare i Labours kärnland.

Men, menar Goodwin, brexit har också satt fart på en omdaning inom den brittiska politiken som pågått en tid. En process som ritar om landets politiska geografi och lämnar Storbritannien i ett mer polariserat tillstånd. Det här skeendet har Torypartiet varit bättre på att utnyttja än Labour. Johnson har byggt en ny koalition av väljare genom att etablera sig som den som garanterar brexit samtidigt som han talar direkt till värderingar som delas av väljare på den ena sidan i det polariserade landskapet. Många av de väljarna håller egentligen med Labour om den ekonomiska politiken, men när det gäller brexit, invandringen och brottsligheten så ligger de närmre Torypartiet, menar Goodwin.

När vi nu går in i 2020 så är det med en ny kulturell klyfta inom den brittiska politiken. ”En klyfta som inte kommer att gå lätt att åtgärda och som kommer att finnas med oss en lång tid framöver.”

25 dec 2019
Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Besvärligt för Boris Johnson – trots majoritet i valet

Förra veckans resultat från det brittiska parlamentsvalet var någorlunda väntat, men den majoritet som Tories och Boris Johnson kammade hem var betydligt mycket större än vad opinionsmätningarna innan valet visade.

För Tories, som har haft svårt att hitta allierade, var resultatet dock nödvändigt. Det skriver Tomas Karlsson på Norrtelje Tidnings ledarsida. Han menar att Tories medvetet centrerade frågan om Brexit, samtidigt har de också Labour ledaren Jeremy Corbyns impopularitet att tacka.

Även inom Labour lades skulden för partiets katastrofval på Corbyn och ”det mycket röda valmanifest som Labour gick till val med föll inte i god jord” skriver Tomas Karlsson.

Richard Appelbom på Bohuslänningens ledarsida poängterar att majoritetssystem likt det i Storbritannien gynnar stora partier.

”51 procent röstade på partier som vill stanna i EU eller ha en ny folkomröstning, medan knappt 46 procent röstade på partier som vill lämna EU” skriver Richard Appelbom.

Bo Pellnäs på UNT:s ledarsida skriver om de försvarspolitiska effekterna av Storbritanniens väntade utträde ur EU. Historiskt sett har landets försvarspolitik strävat efter en balans med Frankrike och Tyskland, något som nu sannolikt kan komma att ändras. I båda länderna syns redan en positionering av historisk rang; en fransk skepsis mot USA och ett ökat tyskt förtroende för Nato.

”Trump vädrade omedelbart möjligheten att utnyttja detta till ett skarpt angrepp på Macron under Natomötet i London. Om det innebar att han för första gången försvarade Nato eller bara försökte vidga en uppenbar klyfta mellan de stora EU-länderna i deras syn på unionens framtid, det låter jag vara osagt” skriver Bo Pellnäs.

19 dec 2019