Bevaka
Konsumism

Anders Ahlgren/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimathotet

Svenska klimatboken som får genklang i världen

I Sverige sveper klimatdebatten fram som en flodvåg. Men boken ”A Bright Future: How Some Countries Have Solved Climate Change and the Rest Can Follow” har inte fått stor uppmärksamhet.

Boken, skriver av Joshua S. Goldstein och Staffan Qvist, har ett tydligt svar på klimatutmaningen – lösningen stavas kärnkraft. Författarna är en amerikansk statsvetare och en svensk ingenjör, vilket bland annat New York Times gör en poäng av.

Johan Anderberg, krönikör i Affärsvärlden, anser att boken borde läses även av svenska debattörer.

”Om du inte hört talas om boken är det inte så konstigt. Trots att den publicerades redan i januari, trots att den till stor del handlar om Sverige, och trots att den fått en hel del internationell uppmärksamhet – däribland en uppskattande recension i New York Times – har den förbigåtts med tystnad i Sverige”, skriver han.

Energy Reporters är en nyhetssajt som bevakar energi- och miljöfrågor i Europa. Sajtens recensent John Bowlus skriver att boken är ”ett mycket välkommet tillägg till debatten om vår planetens framtid”.

Financial Times recensent Ed Crooks håller med, men han har samtidigt flera invändningar mot slutsatserna i boken:

”Om utsläppen av växthusgaser ska sänkas måste den ske genom en blandning av teknik, inklusive förnybar energi, åtgärder som ökar energieffektiviteten, koldioxidlagring, kärnkraft, kolavskiljning och många andra lösningar”, skriver han.

21 mar 2019