Bevaka
Konservatism

Finn Bengtsson i samband med riksdagsdebatten om vårbudgeten år 2015. Foto: Fredrik Persson/ TT
Sveriges nya styre - analyser

”Vi hade kunnat ha Kinberg Batra som statsminister”

Moderaten Finn Bengtsson blev känd som decemberöverenskommelsens, DÖ, främsta kritiker. I dag jämför en del det så kallade januariavtalet, JA, mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet med DÖ.

För Finn Bengtsson finns det dock viktiga skillnader mellan DÖ och dagens överenskommelse.

– Det finns en distinkt skillnad och det var att DÖ gav bort all makt till de rödgröna utan att ställa några krav. Nu har man en lista på 73 punkter, berättar han.

Finn Bengtsson säger dock att JA liknar DÖ i det avseende att makten ges till S och MP med syftet att isolera Sverigedemokraterna.

– Vi vet med facit att varje gång vi isolerar SD ökar de mer. Den strategin borde vi överlämna.

Det var den 27 december år 2014 som Finn Bengtsson fick veta om den överenskommelse som hade slutits mellan Allianspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Överenskommelsen gick ut på att den regeringskoalition som var större än alla de andra tänkbara regeringskoalitioner skulle släppas fram. Därför fick S och Stefan Löfven bilda regering med MP och Allianspartierna röstade på respektive partis budget, i stället för Alliansens gemensamma.

– DÖ förhandlades bakom ryggen på M:s riksdagsgrupp. Överenskommelsen visades på TV klockan 9 och vi fick veta det klockan 10 via telefonkonferens. Partistyrelsen hade samlats dagen innan men vi fick inte veta i förväg för att det inte skulle läcka ut, berättar Finn Bengtsson.

– M visade att de inte litade på oss. Då insåg jag att jag var fri att hantera DÖ på samma sätt som M hade hanterat mig.

Efter det började Finn Bengtssons kamp mot DÖ. Bland annat röstade han för Alliansbudgeten.

– DÖ handlade främst om att inte röra S/MP-budgeten. Inte ens finanspolitiska frågor fick vi prata om i utskotten. Vi vet nu med facit i hand att DÖ är det dummaste vi har gjort. Under motionstiden i länsförbundsstämman motionerade jag för att kasta DÖ i papperskorgen. Det fick jag stöd för.

– ”Mina medlemmar har gett mig i uppdrag att göra mig av med DÖ” berättade jag för partiledningen och för detta fick jag utstå mycket spott och spe. Partiledningen hade även uppe frågan om jag hade brutit mot min kandidatförsäkran när jag gick emot partilinjen. Jag fick välja min lojalitet och valde väljarna framför partistyrelsen.

Finn Bengtsson säger att hans öppna motstånd mot DÖ gjorde att han fick ”lida i nästan tre år”. Av den anledningen valde han att inte kandidera till riksdagen igen och lämnade den i höstas.

I det stora hela anser han att M har hanterat den senaste valrörelsen och regeringssamtalen väl, men är kritisk mot några punkter.

– M kritiserar C och L men de kohandlade också i samband med DÖ. Vi hade kunnat få ett extra val och Anna Kinberg Batra som statsminister redan år 2015.

På senare tid har dock M och Kristdemokraterna varit tydliga med att säga att de har kämpat för en Alliansregering, enligt Finn Bengtsson.

– C och L riskerar att få en svekdebatt. Man kan inte äta kakan och ha den kvar, vara samarbetspartner och opposition, säger han.

– S är måna om att ha regeringsmakten och borgerligheten har som skyldighet att motarbeta det. Oavsett hur mycket S genomför av överenskommelsen är det inte trovärdigt i ett långsiktigt perspektiv att en S-regering kan driva en borgerlig politik.

Vad gäller sakpolitiken i januariavtalet är Finn Bengtsson skeptisk. Förutom avskaffandet av värnskatten ser han mest att avtalet riskerar att bli kostnadsdrivande.

– Nu expanderar utgiftssidan, inte bara för staten utan för hela samhället. Familjeveckan kan kosta 50 miljarder. 5,4 miljarder tas från statskassan men det blir också minskad produktion och minskad konkurrenskraft.

– Det är också mycket som ska utredas. Om det är något som S är skickliga på så är det att ta fram utredningar som är metodiska och tar tid. Vi vet inte hur regeringens direktiv till utredningarna kommer att se ut. Det gäller för C och L att vara på tårna. Det kan vara så att förslagen inte går i mål med hur de vill att de ska bli.

Att hålla SD från makten har varit ett av C och L:s drivkrafter under regeringsbildningen, något Finn Bengtsson anser vara dubbelmoral.

– När det gagnar dem tar man stöd av SD som man gjorde när man röstade bort Stefan Löfven.

– Uppenbarligen går det bra att ta stöd av Vänsterpartiet. Jag anser att man kan ta stöd av både SD och V. Vemsomhelst får rösta på våra förslag. Olika partier kan komma fram till samma resultat trots att man har olika bevekelsegrunder.

Vad anser du om klausulerna om att varken låta SD eller V få inflytande i politiken?

– Sådana klausuler är helt odemokratiska. Var femte person har röstat på SD och var tionde har röstat på V. Båda partiernas väljare har rätt att bli lyssnade på.

Har Alliansen lärt sig av förra mandatperioden och DÖ?

– Tyvärr inte. De lever i förvissningen om att man kan frysa ut SD. De har inte heller lärt sig att man inte ska ha ett omodernt ”top-down” partisystem.

– M borde ha reformerat sin partikultur. Den som säger som ledaren premieras, medan den som inte gör det straffas. Andra riksdagspartier har liknande problem.

Finns det ett konservativt block som Jimmie Åkesson säger?

– Nej, jag håller inte med om det. SD är stockkonservativa, det som man förr kallade för reaktionärt. De är nostalgiska och nationalistiska och kräver assimileringspolitik i stället för integrationspolitik.

– Det finns en annan typ av konservatism som har gift sig med liberalismen, som finns i M. Många filosofer som anses vara konservativa som Edmund Burke hade likheter med Adam Smith. Konservatismen skiljer sig från liberalismen i det att man vill se en stark stat som tar hand om kärnuppgifter samt garanterar yttre och inre säkerhet. Skillnaden där mot socialisterna är att de tror att stat och samhälle är detsamma.

Nuförtiden arbetar Finn Bengtsson som professor och överläkare i Linköpings universitet och i Region Östergötland. Han sitter också i regionfullmäktige. Trots att hans sista mandatperiod i riksdagen blev turbulent har politiken inte skadat hans framtidstro.

– Framtiden ser jag som ljus. Jag delar Rosling synpunkt om att det går bättre i världen.

18 jan