Bevaka
Kompetensutvisningarna

Amel Emric / TT NYHETSBYRÅN
Kompetensutvisningarna

Stjärnkodare utvisades – driver Bosniens snabbast växande bolag

Stjärnkodaren Rešad Začina fick 2016 besked från Migrationsverket att han behövde lämna Sverige. Anledningen var att hans arbetsgivare, fiskeappen Fishbrain, missat att betala en livs- och skadeförsäkring för sin anställde.

– När jag skulle förnya mitt visum efter knappt två år i Sverige blev jag informerad av myndigheterna om att det hade skett ett administrativt misstag. Det rörde sig om en struntsumma på några hundra kronor, men jag fick höra att regler var till för att följas, säger Rešad Začina till Di Digital.

Začina blev besviken över beslutet eftersom han och hans familj trivdes i Sverige. Men snart såg han nya möjligheter i Bosnien. Tillsammans med sin bror har han gjort verklighet av att idén att hyra ut bosniska kodare och utvecklare till utländska teknikföretag.

Brödernas bolag, Ministry Of Programming, omsatte förra året cirka 4 miljoner euro och sysselsätter i dag runt 100 personer.

– Det finns en ingenjörskultur i hela regionen och vi har nog runt 5 000 utvecklare bara i Bosnien. Det härstammar nog delvis från det forna Jugoslavien som hade en av världens största arméer. Militär aktivitet brukar driva mycket teknisk utveckling‚ säger Rešad Začina till Di Digital.

Nyligen hamnade bolaget på plats 187 i Financial Times lista över de 1 000 bolag i Europa som växt mest mellan 2015 och 2018 och blev därmed det första företaget någonsin från Bosnien som kvalat in.

– Det är lite ironiskt. Om det inte vore för misstaget hade jag förmodligen startat MOP i Stockholm, då kanske det hade gått ännu bättre. Men nu är jag med och bygger den framgångsrika svenska tekniksektorn på distans i stället, säger han till tidningen.

9 mar