Bevaka
Kommunsektorn

Mostphotos
De krisande kommunerna

Skuldavskrivningar som morot för kommunsammanslagningar

Kommunutredningen föreslår att staten tar över skulder för att locka fram frivilliga kommunsammanslagningar. Det är inga småsummor det handlar om: långfristiga lån och pensionsskulder värda 800 miljarder kronor, skriver Dagens Samhälle.

Utredningens sekretariat hoppas att det ska ge mer stabila kommuner, öka investeringsförmågan, minska sårbarheten och stärka utvecklingskraften.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

Enligt uppgifter till sajten så stöds förslaget av S+V+MP, vilket ger en majoritet i utredningen.

En av Moderaternas ledamöter, Anette Åkesson, trodde propån var fantasier men förstår att det kan uppfattas som en skänk från ovan för kommuner som satsat stort och dragit på sig skulder.

– Jag kan tänka mig att det blir frestande för kommuner att gå samman om man kan få sina skulder avskrivna. Men det kanske inte alls är rätt åtgärd om man vill stärka kapaciteten långsiktigt, säger hon.

Centerns ledamot Peter Helander:

– Ska man gå samman ska man göra det för att det är bra för medborgarna, tycker han.

Även Anders Knape, (M) ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner, sällar sig till kritikerskaran

– Det här är inte realistiskt. I kommuner som har det besvärligast är det geografin och demografin som är problemet. En sammanslagning löser inte kompetensförsörjningsfrågor och inga geografiska problem, säger Anders Knape, rapporterar Dagens Samhälle.

15 jan